Mesto za reklamu
  1. 06. 2019.

Свечаним пријемом у Амбасади Русије у Београду обележен је Дан Русије, а одлазећи амбасадор те земље у Србији Александар Чепурин уручио је том приликом први примерак своје мале књиге есеја о Србији и Србима, на руском језику, председнику Александру Вучићу који је, како је навео, изузетно много урадио за развој српско-руских односа.

Александар Чепурин је најпре истакао велики допринос председника Србије Александра Вучића за унапређење односа две државе и нагласио да је осећао велику подршку Вучића током свих година које је провео у Србији. Чепурин је објаснио да је у малој књизи есеја, кија ће бити објављена у Београду и Москви по завршетку његове мисије, покушао да изрази колико је заволео Србију. Додао је да нема много земаља у свету које би као Русија и Србија, током векова подржавале и разумевале једна другу и које су и данас посвећене унапређењу и ширењу билатералних веза.

“Србија може да рачуна на чврсту подршку Русије, разумевање и заштиту, ако буде потребно. Уверен сам да ће сарадња две земље постати још богатија и динамичнија”, поручиио је амбасадор Чепурин.

Истиче да је за њега велика част да већ седми пут обележава Дан Русије заједно са српским пријатељима. Подсећа да је 12. јун дан када сви Руси деле најсветлија, најдубља осећања – активну љубав према Отаџбини, понос, одговорност за садашњост и будућност. Додаје и да је за њега овај пријем посебан. 

“Завршавајући свој боравак у Београду, топло мислим на многе Србе са којима сам имао среће да се дружим по службеној дужности, а и у обичном животу. Бити у Србији седам година на функцији руског амбасадора је одговоран, племенит и захвалан посао. А и поучан”, поручио је Чепурин.

Пријему поводом Дана Русије, присуствују – председник Србије Александар Вучић, премијерка Ана Брнабић, председница скупштине Маја Гојковић, министри Александар Вулин, Александар Антић, Ненад Поповић, директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић, градоначелник Београда Зоран Радојичић, патријарх Иринеј, као и представници дипломатског кора, јавног и културног живота Србије.

Председник Србије Александар Вучић упутио је писмо председнику Русије Владимиру Путину у коме му је честитао национални празник и поручио да је Дан Русије више од празника и светковина слободарства и независности уз које је руски народ очувао своју државност и утемељио данашњу Русију.  Вучић је писмо лично прочитао на

“Поштовани председниче, драги пријатељу, примите моје срдачне честитке поводом националног празника, уз најбоље жеље за даљи напредак пријатељске Русије и благостање братског руског народа. Дан Русије је више од празника. То је светковина сваког поносног руског грађанина, као и сваког пријатеља Ваше земље, који поштује непролазне вредности слободарства и независности”, истакао је Вучић у писму.

Уз те идеале је, истиче, руски народ кроз историју очувао своју државност, традицију и културу, и утемељио данашњу Русију, која, уз промишљено, пожртвовано и енергично лидерство, иде чврсто утемељеним путем успеха.

“Искрено ме радују достигнућа Русије и руског народа на унутрашњем и међународном плану и, као председник Србије, поносим се блискошћу наших двеју земаља”, навео је Вучић.

Указује да су стратешки партнерски односи Србије и Русије засновани на историјском пријатељству, као и на међусобном разумевању и поштовању, потврђени недавном Путиновом посетом.

“Она је била од великог значаја за даљи развој политичког дијалога и економске сарадње и оставила је траг у нашој заједничкој историји, али и у, слободан сам да кажем, душама српског народа. Уверен сам да ћемо будућност српско-руских односа градити на том темељу, кроз остваривање конкретних заједничких пројеката”, поручио је Вучић у писму руском председнику.

„Српска стварност“ / РТС /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here