Mesto za reklamu

0 5. 02. 2020.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић председавала је данас деветој седници Савета за националне мањине на којој је усвојен предлог да приоритетна област финансирања за 2020. годину из Буџетског фонда за националне мањине Министарства државне управе и локалне самоуправе буде образовање, а за те намене обезбеђено је 30.000.000 динара.

Представници националних савета националних мањина изнели су у разговору са премијерком проблеме са којима се њихови сународници суочавају, а међу најакутнијим је апострофирано то што се касни са превођењем уџбеника на неке од језика националних мањина.

Брнабић је указала на то да су у периоду од претходне седнице спроведене бројне активности и интензивирана сарадња са матичним државама националних мењина у многим областима, али да и даље има простора за унапређење положаја националних мањина.

Она је, такође, подвукла да је Србија у врху земаља, и то не само у Европи, већ и у свету, по изузетно високим стандардима које је обезбедила за представнике свих националних мањина који живе на њеној територији.

Заменик председника Савета и министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић известио је чланове Савета о ономе што је урађено у протеклој години, а посебно о активностима које су се односиле на примену нових законских решења.

Министар је, између осталог, изнео шта је предузето како би се обезбедило издавање двојезичних извода са свим подацима на језику и писму националних мањина и упису у матичну књигу рођених, као и на успостављању Јединственог управног места, укључујући и градове и општине где претежно живе представници националних мањина.

Ружић је подвукао и да је у децембру прошле године израђен и представљен Каталог најчешћих албанских имена и презимена са транскрипцијом на српски језик и ћирилично писмо које ће допринети упису личних података грађана из албанске заједнице у службене евиденције које воде органи јавне управе.

Говорећи о додели средстава из Буџетског фонда за националне мањине, Ружић је рекао да су прошле године на конкурс пристигле укупно 372 пријаве, а да су средства одобрена за реализацију 91 програма и пројекта који доприносе презентацији и промоцији културне баштине, док су припреме за расписивање конкурса за ову годину у току.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here