Mesto za reklamu
  1. 08. 2020.

Србија и Република Српска славиће убудуће заједнички празник – 15. септембар, који ће се обележавати као Дан српског јединства, слободе и националне заставе, најавио је данас председник Александар Вучић.

“Донели смо одлуку коју ћемо спровести у дело. Договорили смо и који датум да предложимо нашим другим органима, то би био 15. септембар, дан када је пробијен Солунски фронт”, рекао је Вучић на заједничкој прес конференцији након састанка државног врха са политичким представницима РС.

То би, како је рекао председник Србије, био заједнички обележен празник у РС, Србији и свим српским срединама широм света, где би Срби, не сметајући никоме, не чинећи ништа ни против кога, показали да су исти народ, и да је мука, као и успех, једних, увек и мука или успех оних других.

“Нико никада неће моћи да сруши јединство српског народа”, рекао је Вучић и додао да се претходних година видела како то треба да се чини, јер чак и када не мисле исто са обе стране Дрине, никада се није могла чути лоша реч, а камоли да једни другима забрањују улазак.

То ће, додао је, бити и прилика да се остварују и бољи политички, економски резултати, а бићемо ближи једни другима, и без угрожавања иједног правног акта, или било кога другог.

Вучић је поручио да је важно да се сачувају Србија и РС од било каквих ризика, угрожавања и опасности.

“Доста смо мука и ратова имали у прошлости. Време је мира, за размишљање о будућности и зато са другима морамо да разговарамо, да проналазимо заједнички језик. Али, они који мисле да претњом сукобима и ратовима, могу да остваре циљеве – то је много опасно и уплашени смо таквим претњема и надам се да никоме неће пасти на памет да их спроведе”, закључио је председник Србије.

На претње ратом морамо да одговарамо мирно

Вучић је истакао да је Србији, а уверен је и РС очување мира и стабилности од суштинског значаја, те да на претње ратом, које слушамо готово сваког дана, морамо да одговарамо мирно, трпељиво и српљиво.

„Ни на који начин у тој игри не смемо да учествујемо“, поручио је Вучић.

Вучић је пренео да је разговарано о документу који је РС упутила њему, указујући да је добио више питања везано за статус Српске.

„Не морам да говорим никоме колико нам је стало до добрих односа са РС. Рекао сам да је став Србије апсолутно поштовање Дејтонског споразума, и одговорио сам на свако питање“, подвукао је он.

Додао је да Србија поштује споразуме које је потписала, јер је то оно што нам гарантује да ћемо бити поштовани од свих у међународној заједници, али је и најбоља гаранција за сигурност народа у Србији и РС.

Каже да су разговори вођени никада конкретније, без празних флоскула, измишљених реченица да се добије у медијима простор.

Први авион лети за Требиње до марта 2022. године

Председник Србије Александар Вучић најавио је данас да ће први авион полетети за аеродром у Требињу, који ће заједно направити Србија и Република Српска, до марта 2022. године.

Истакао је да је то био један од најсвеобухватнијих састанака на коме је разговарано о свим аспектима сарадње је Србије и Републике Српске.

“Анализирали смо што се тиче економске сарадње, све наше пројекте и ми ћемо пре краја године и почетком следеће године упутити додатну финасијску подршку Српској, а о износу новца ћемо обавестити јавности. Нећемо ништа крити, већ ћемо се похвалити тиме”, казао је Вучић.

Вучић је додао да Србија разматра са Српском и опцију учешћа наше земље у реновинарању и реконструкцији аеродцрома у Бањалуци.

Уједначавање школских програма, закон о језику и ћирилици

Вучић је рекао да је разговор са представницима Срба из БиХ, до сада најсвеобухватнији састанак, на којем је било речи о свим аспектима односа и сарадње Србије и Српске.

Вучић је истакао да је, поред осталог, на састанку договорен низ ствари из области образовања и културе, те да ће се радити на уједначавању школских програма, буквара, док ће деца из РС долазити у Србију, а из Србије у Српску, на екскурзије.

Требало би да се усагласе предмети Природа и друштво, Историја, Географија, ликовно и музичко, што је до сада било успорено због коронавируса, навео је председник и додао да ће се подстицати братимљење школа, нарочито оних које носе исто име.

Најавио је да ће у Србији бити донет закон о заштити српског језика и ћилиричног писма, док ће у Српској, због уставних ограничења, то бити за нијансу другачије формулисано, али ће бити донета заједничка декларација о очувању језика и писма.

Морамо да живимо са различитим аршинима и боримо се

Што се тиче предстојећег састанка у Белој кући, Вучић је рекао да како је информисан, тема разговора биће економија везано за сарадњу Београда и Приштине.

“Не искључујем могућност да се појаве неке друге теме везано за однос, али нико никада није поменуо било шта за БиХ, нити би било логично”, казао је упитан да ли би се могла БиХ, односно паралела са Републиком Српском, наћи на дневном реду.

На питање ако Косово има право да доноси одлуку о отпцељењу зашто на то право нема РС, Вучић је казао да на то питање не може да пружи одговор ни он ни било ко други.

“Морамо да разумемо на веома прагматичан начин све оно што се збива у свету. Да ли је баш за све крив Милошевић, или Тадић и Коштуница 2008., и чиме су изазвали да су се ствари тако дешавале. Увек сте имали различите аршине”, казао је он.

Вучић је навео да постоје неке земље које се мешају најотвореније у унутрашње ствари других, а да је “не дај Боже то Србија урадила” он би био означен као диктатор и цела земља жигосана.

“Морамо да разумемо да прво мање кукамо, да добро разумемо да се на правду не позивамо. Заборавите на правду у међународним односима”, подвукао је он.

Боримо се, додао је он, у готово немогућим условима да бисмо нешто у интересу Србије успели да сачувамо.

“Србија мора да има рационални приступ. Нама је потребан мир да даље напредујемо економски. Молио сам и представнике РС да увек и у сваком тренутку попустимо, не одговарају на све, а ако одговарају онда благо”, нагласио је он.

“Нисмо свесни тешке политичке ситуације, додао је, нисмо разумели да у екомији постижемо добре резултате. Људи у Србији, а понекад и у Српској не разумеју шта се догодило 1999. Када нам нешто не одговара ми се правимо да не разумемо шта је било 2008. Да ли мислите да може без последица да прође што се догодило 2010?”, упитао је он.

Вучић је рекао да Срби не треба да кукају, већ да раде

“Нисмо били цвећке, платили смо и плаћаћемо за то високу цену. Морамао да гледамо да радом све постижемо. Они који у региону мисле да би ратном одштетом, уместо реформи, све да реше, то тако не иде. Заборавите Срби на ратне одштете и све друго. Једино што морамо то је рад и напредак наше земље”, објаснио је он.

Вучић је истакао да није уплашен за своје место, нити је икада био издајник, већ се “увек борио срчано радом и енергијом за интересе српског народа”. Замолио је грађане да буду рационални, реални и паметни и да не очекују да ће неко у Америци, Француској или Немачкој променити мишљење о КиМ.

Рекао је да је лаж да ће да призна независност Косова, и да се увек у најтежим тренуцима види ко ради за српске интересе и ко ради против њих.

Потребан нам је филм истине о Јасеновцу

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је на састанку са руководством Републике Српске договорено да се редитељу Емиру Кустурици упути позив да сними филм који је, како је истакао, од фантастичног интереса за српски народ, а који повезује Србију, Бих и РС.

Тај филм би говорио о проблемима из прошлости и осликавао би много тога из данашњег времена, рекао је Вучић.

„Очекујемо да то буде ремек дело. Спремни смо да већи део финансирања преузмемо на себе“, рекао је Вучић и додао да очекују да се Кустурица изјасни по том питању.

Додик: Захвалан сам на подршци која стиже из Србије за РС

Српски члан председништва БиХ Милорад Додик је рекао да је задовољан разговорима са државним врхом Србије и да је захвалан на подршци која у континуитету долази из Србије за Републику Српску.

“Захвални смо за подршку која у континуитету долази од председника Александра Вучића и његовог тима и њиховом разумевању за Републику Српску и статус и стање српског народа не само у РС већ и федерацији”, рекао је Додик.

Он је након састанка са председником Вучићем рекао новинарима да је сарадња са руководством Србије довела до тога да се данас у свим општинама РС реализују пројекти финансирани од државе Србије.

“То је порука нашем народу не само у материјалном смислу, већ и емотивном, да Србија жели и мисли да подржи народ на простору Републике Српске”, навео је Додик.

Задовољан је, како каже, финализацијом разговора везаних за област образовања, културе, изградње спомен простора Градина посвећеном страдању српског народа у Јасеновцу.

Задовољан је и договором који је постигнут везано за јединствен датум обележавања Солунског фронта.

“Желео сам да са председником Србије и руководство Србије упознам са стањем ствари и спровођењем Дејтонског споразума. Наша политика, је политика мира и тражимо да мир буде трајан и стабилан”, навео је он.

Американци добро знају шта су радили у БиХ

Додик је рекао да “неко са стране” намеће тему да ли ће се питање Републике Српске покренути на састанку у Белој кући у Вашингтону.

Додик је рекао да је био на десетине сличних разговора и да ће састанак у Вашингтону бити тежак за Вучића и Србију.

Наводећи да је Вучић најбољи представник Србије за то питање, Додик је приметио да је до пре неколико година косовско питање било за међународну јавност решено.

“Вучић је као одговоран државник то питање ставио у један од важних приоритета, сам себи намећући терет”, рекао је Додик, истичући да је зато данас јасно да нема статуса Косова и даљег кретања ка међународним институцијама без сагласности Србије, што је велики политички капитал.

Он је навео да лично нема поверења у међународну заједницу, али да са њом мора да сарађује.

“Подржавам став председника Вучића и могу да сведочим да је посвећеност у том ставу положај српског народа и државе” рекао је Додик.

Додик је нагласио да Американци добро знају шта су радили у БиХ.

“Од нас траже захвалност за постојање РС, а РС је формирана као независна држава, ушла је у рат да одбрани свој народ, а унела је своју самосталност и интегритет у оно што се зове БиХ. Ми то тако видимо, а Американци виде другачије”, рекао је Додик.

Он каже да је РС захвална за Дејтонски спораузм, али није за кршење, за које је делимично оптужио и САД.

Разумемо сложене околности у којима је Србија

Република Српска подржава политику Србије о питању Косова и Метохије, чију једнострано проглашену незавишност БиХ неће признати, упркос снажним притисцима и захтевима за промену таквог става, рекао је Додик.

Додик је рекао да разуме сложене околностима у којима се Србија налази због Косова и Метоије.

“Ми подржавао став Србије, нисмо признали Косово и нећемо, иако имамо огромне притиске због тога и стално нам траже промену става”, рекао је Додик.

Истакао је да је Резлолуцја 1244 међународни акт, као што је И Дејтонски споразум у оквиру којег је Устав БиХ.

Разуме, истакао је, подршку Србије територијалном интегритету БиХ, али је додао да је статус Републике Српске предвиђен Дејтонским споразумом и траже да то буде испоштовано.

А, ако, каже, то није могуће размишљају о другачијем статусу Републике Српске.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here