Mesto za reklamu
  1. 05. 2022.

Александар Вучић се након полагања заклетве обратио посланицима, члановима Владе, другим званицама и јавности. Поручио је да жели да буде председник свих и председник за све, први у обавезама, а последњи у привилегијама, да ради више, да не тражи више за себе, али апсолутно све за Србију.

“Велики Конфучије је рекао да компромис може да се прави са свим осим са идеалима. То намеравам да следим. Мени је идеал Србија и добробит њених грађана”, указао је Вучић.

Председник Вучић је поручио да ће приоритети његовог другог мандата бити – мир, стабилност, независност у одлучивању, слобода Србије, сигурност, здравље, Европа, рад, рад и рад.

“Србија јесте и биће управо оно што сами од ње направимо. Она је производ наших мисли, снова и дела. Наш идеал, циљ и свест је знање о томе где смо и географски и историјски, уз пажњу да не побркамо, што нам се дешавало, историју и реалност, географију и реалност, пуште жеље и реалност”, рекао је Вучић.

Указао је да други мандат почиње у у преломним временима, и да не постоји циљ који је захтевнији, али и часнији – да Србија настави путем у будућност, какву је одавно заслужила.

“Преузимам дужност у временима у којима је основна премиса у свету постала да су дрскост и безобразлук чин храбрости, а смиреност одраз страха. Живимо у временима када сви говоре, а мало ко слуша или чује. Глас разума је све тиши, а визија човечанства удаљенија и магловитија”, приметио је председник Србије.

Додао је да је цео свет жељан истине и правде, исте оне која је уткана у прве речи химне Србије, и која, каже, још увек стоји као императив без којег нема напретка достојанственом човеку и целом свету.

“За такву истину и правду ћу увек да се борим, јер нема часнијег пута”, рекао је Вучић.

Указао је да свет можда никада више неће бити исти, али ћемо бар ми покушати да останемо снажни, самостални и непоколебљиви, да ћемо, као земља, наставити да радимо за опште добро, да грабимо напрд упркос недаћама.

Желим да влада буде формирана до краја јула

Председник Вучић, рекао је да жели да нова влада Србије буде формирана до краја јула.

“Формирање нове владе је од пресудног значаја имајући у виду ситуацију у којој се налазимо, тешку ситуацију. Већ данас сви заједно морамо да размишљамо, а не могу сам, као неко ко је добио велику подршку народа, већ је потребна влада, а радиће она која има пун легитимитет, а не у техничком мандату. Морамо да се бавимо новим санкцијама, у којима можемо поново бити оштећени па ћемо молити европске партнере да будемо поштеђени”, истакао је он.

Нова влада што пре, да се бавимо зимом и енергентима
Председник Вучић поручио је данас, након што је положио заклетву у парламенту, да нова влада мора да буде формирана брзо, између осталог, и зато што је неопходно да се држава хитно бави предстојећом зимом и снабдевањем Србије енергентима.

“Ситуација је аларманта и важно је да у најкраћем року формирамо владу, да се посветимо томе, да издвојимо велики новац и обезбедимо сигурност грађана током зиме”, рекао је Вучић у парламенту.

Указао је да су јавне финансије стабилне, захваљујући добром раду, стабилности коју смо чували, и зато је, истиче, од великог значаја да је и даље очувамо.

Вучић је нагласио да хране има довољно, и да ће је бити довољно, а да ће сви покушаји дестабилизације тржисата пропасти, јер држава никога не обмањује када каже да свега има довољно.

Он је додао да предстоје велики, кључни реформски задаци који ће да боле многе, од нове енергетске политке, образовање и науке, што мора да буде суштина напретка у будућности.

“Наставићемо да улажемо у здравство, јер то постаје један од стубова развоја и опстанка, у области дигитализације, роботике, вештачке интелигенције, до климатских промена и облати заштите животне средине”, рекао је Вучић.

Додао је да ће, као врховни командант, својим утицајем трудити да Војска Србије буде снажнија, да буде гарант безбедности, мира, стабилности и сигурности.

“Слушали смо безброј пута, како ће Србија некога да нападне, да угрози… лагали 96 дана, колико траје украјинска криза и нико нам још није рекао – извините. Нико још није рекао – извините што смо лагали од првог дана, што се понаша као стуб стабилности, што никога није угрозила и није тражила ништа осим да буде своја на своме, да сама чува своје небо и земљу”, рекао је Вучић.

Најавио је да ће започети консултације са свим парламентарним партијама чим буде формиран нови сазив Народне скупштине Србије.

“Уверен сам да ће нова влада прихватити неке од мојих савета и молби и верујем да ће мандатар донети одлуку да влада буде мањински инклузивна, да укључимо што више припадника мађарске, бошњачке, хрватске, ромске, мањине, предстсваника свих националности који желе добро овој земљи. Који имају само једну домовину, а то је Србија, који је бескрајно воле, који планирају да живе овде управо као и ми”, истакао је он.

Вучић је нагласио да зна да се каже припадници националних мањина, али да он радије говори о дивним грађанима, народима, који не припадају већинском народу, а који су увек били уз Србију, помагали и заједно са нама делили добро и зло и решавали све муке и проблеме.

Србија се понаша у складу са приципима међународног права

Председник  Вучић поручио је данас да је поносан на Србију која се данас понаша у складу са приципима међународног јавног права и уме да осуди његово кршење недвосмислено и јасно, али и на Србију у којој нема ни антизападног нити русофобног понашања.

“Код нас су добородошли и Достојевски и Шекспир, Гете и Хемингвеј, то је нешто на шта Србија може да буде поносна макар била и једна од ретких земаља у савременом свету”, поручио је Вучић у парламенту Србије након полагања заклетве за нови петогодишњи мандат председника земље.

Истакао је да се свет пред нашим очима на дневном нивоу драматичнои мења, никада више и брже, и да је напад на Украјину прекретница у међународним односима.

“Русија жели прекид западне доминације, тврде и меке моћи и ширење НАТО, Кина не жели статус кво недодирљивост западне снаге и безутицајност других, а Запад жели очување сопствене превласти у свету, истовремено позивајући се на кршење међуанродног јавног права од стране Русије и Кине”, навео је Вучић.

Каже да је тачно да је погажено међународно јавно право нападом на Украјину, али да се то десило на десетине пута у савременом свету, а да су кључни протагонисти и данашњи велики борци за поштовање међународног јавног права биле западне силе.

“Ми то у Србији на најбољи начин можемо да потврдимо, јер је Србија нападнута 1999. без одлуке УН, а да наша земља није окупирала пре тога ниједну другу. И после је и сада отимана упркос постајању Резолуције 1244 и то тврдећи да су у праву. А ако кажемо да мислимо другачије онда нисмо за будућност и нисмо довољно демократе и бавимо се сувише прошлошћу”, констатовао је Вучић.

Каже да је Србија стајала на раскршћу ралижичитих цивилизација, вера и култура што нас подстиче додатно да то наслеђе чувамо још јаче и одлучније него икада пре.

Преко нас се укрштали путеви туђих интереса и амбиција, али и наших победа и пореза који су оставили дубоке ожиљке, многи су код нас долазили без поштовања, а одладзили са дивљењем према нашем народу и тако поносној Србији, истакао је Вучић.

Нагласио је да је у наш народ уткан слободарски и пркосни и несаломиви дух, у све нараштаје нашег народа.

Србија ће љубоморно чувати војну неутралност

Србија ће љубоморно чувати своју војну неутралност, нагласио је данас председник Александар Вучић обраћајући се у Скупштини Србије након полагања заклетве за други председнички мандат.

Вучић је подсетио да Србија није политички неутрална јер се налази на европском путу, али истакао да војну неутралност морамо да чувамо.

“Своју војну неутралност морамо да чувамо, свуда око нас су НАТО земље или територије на којима се налази НАТО. Не постоји ниједна територија, земља око Србије где није НАТО. Србија је као мало острво и неки аналитичари наводе то као проблем, али да вам кажем шта је проблем у томе што верујете свом народу, што верујете јуначком гену својих грађана, да смо били и да ћемо бити у стању да чувамо своју земљу и да не желимо да припадамо ниједном војном блоку”, казао је председник.

Додао је да желимо да имамо право да чувамо своје границе, своју земљу и истакао да данас имамо финансијски више снаге за то, него што је имала раније.

“Србија данас више никоме не би била лак плен као што је била, упркос нашем огромном срцу, 1999. године. То је нешто на шта сам поносан, никога не нападам, никога не угрожавам, али нико се неће дрзнути и нико више онако лако, због свог геополитичког интереса, неће смети да крене онако на Србију. Не само што нас воли или не, већ зато што је Србија снажнија, а снажнија је захваљујући народу и грађанима Србије који су веровали у своју војску, који су у њу улагали”, навео је.

Председник истиче да је то и захваљујући што народ и грађани Србије знају да је пут неутралности пут у будућности за грађане наше земље.

Да расту плате и пензије, нема будућности без деце

Председник Србије истакао је данас да је важно да у наредном периоду плате и пензије расту додајући да је неопходно да се подстиче наталитет у нашој земљи јер у супротном, како каже, немамо коме да оставимо земљу.

Вучић је казао да инфлација не сме да поједе плате и пензије указујући на то да ће новоформирана влада морати да ради на томе да пензије прате плате.

Такође, председник се осврнуо и на то што сви, како каже, и председници, премијери, министри, аналитичари, критичари када гостују на телевизијама кажу да нам је село пусто и навео да је у целом свету, а не само у Србији такав тренд.

“Лепо нам је у градовима, у целом свету је такав тренд и нису људи у градовима гори од оних који живе на селу, а ни обрнуто. Нису они који живе на селу, гори од оних који живе у градовима”, казао је Вучић и додао да уз све напоре и све што је учињено, тешко ће се променити тренд напуштања села.

Наводећи да се често може чути како немамо довољно деце, Вучић констатује да шта год да он каже како би подстакао наталитет, буде предмет критике.

“Немамо коме да оставимо земљу, ма шта да кажете бићете предмет критике јер сте некога увредили јер желите да подстичете рађање. Данас имамо много више емисија и новинских чланака о љубимцима, него о деци”, казао је Вучић.

Наводећи да су популарније емисије и чланци о љубимцима, него о деци, председник каже да су кућни љубимци и пас, и мачка, коњи, папагај, дивни и да сваког од њих треба волети на свој начин али, како примећује, не можемо да преживимо ако не будемо имали деце.

“Не можемо да преживимо ако немамо оне који ће да продуже живот држави”, указао је Вучић.

Кључни циљ да Србија буде још боља земља

Председник Вучић истакао је данас да ће кључни циљ, његовог другог и последњег мандата, бити да када оде са овог места зна да је Србија боља земља него што је била када је на ту дужност ступио.

Нема жртве коју нећу да поднесем зарад тог циља, нема ствари коју ћу да урадим, труда на који нећу бити спреман. Зато што са идеалима нема компромиса. То једина ствар око које нема компромиса, а све остало је њему подложно. Компромис је лепа, а не ружна реч. Управо Србија је мој једини идеал, нагласио је Вучић.

Рекао је да стављајући руку на Устав Републике Србије и Миросављево Јеванђеле преузима на себе бреме велике одговорности.

И то није само одговорност према овој генерацији грађана Србије, већ и према својим великим претходницима, а посебно према покољењима која следе. Велики Његош каже поколења дела суде. Живим у уверењу да ће наша политика одолети суду времена, и да ће будућа поколења, лишена емоција којима су излочени директни учесници, са безбедне историјске дистанце наше време оценити као време озбиљне стабилизације и узлета Србије”, казао је председник Србије Вучић.

Косово и Метохија ће бити кључно питање, морамо да тражимо компромис

Председник Србије изјавио је данас да ће кључно политичко питање за нас бити Косово и Метохија, јер ће оно и Западу бити важнија тема, те да морамо да тражимо компромисно решење за то питање.

Вучић је у скупштини, говорећи о новој влади, рекао да оно што од те владе очекује, а и чему ће се сам посветити, европски пут земље, додајући да нам Европска унија често служи као поштапалица, као обевезни део успутног помињања, нешто што најлакше можемо да критикујемо и нападамо.

Додао је да ни он не мисли да је ЕУ увек фер према Србији, посебно када је реч о политичким захтевима, али нисмо, каже, ни ми према њима, јер нам је, примећује, “лепо и лако да узимамо новац из ЕУ, а још се добро осећамо да ни хвала не кажемо”.

Вучић је рекао да ЕУ мора да буде наше опредељење, јер нам је најважнији трговински партнер, а и желимо да припадамо том типу друштва, да развијамо даље владавину права, демократију, медијске слободе.

“Али, претерују када кажу да не може да се искаже другачије мишљење, за своје политичке потребе, али је тачно и да ми можемо боље. Не због њих, него због нас”, рекао је Вучић.

Указао је, да у складу са свим тим, долазимо до кључног политичког питања за Србију – питање Косова и Метохије, које ће, каже, повезано са украјинском кризу, бити истакнутије и теже за решавање.

“Шта год ко рекао, КиМ ће за Запад бити већа и важнија тема и због онога о чему је говорио Путин. Рећи ће да није тако, да то није слично као други примери, понављаће бесомучно… А, што више то понављају, јасно је да их то више мучи”, рекао је Вучић.

Није, каже, наиван, па да не види са чим ћемо се суочавати.

“Видим колико њих то боли, а можете колико то онда боли нас, свакога у овој земљи… И сваки дан вршите притисак на нас, да бисте задовољили своје интересе, не размишљајући о нашим”, рекао је Вучић.

Указао је да је проблем што немамо са ким ни да разговарамо, у жељи за компромисом, који морамо да тражимо.

“Морамо да се боримо за то, за компромис, да чувамо наш народ на КиМ, да бринемо о животима оних који живе на КиМ, који воле српску заставу, говоре српским језиком… Зато морамо да трагамо за компромисом”, поручио је Вучић.

Указао је да у Приштини не извршавају пресуде својих органа да манастиру Високи Дечани врате шта му припрада, а нико се не секира због тога.

“Имали смо први пут саопштење Квинте која је искрено критиковала став албанског руководства у Приштини да не дозволи Србима да се изјасне на изборима 3. априла, али то је трајао пола дана, и после тога се све исто наставило”, рекао је Вучић.

Указао је и да је питање на колико разумевања Србија може да наиђе, на колико прихватање наших аргумената.

“Како мислите да, са једне стране говорите о територијалном интегритету и његовој заштити као врховном принципу међународног јавног права, а онда кажете нама да заборавимо на постовање тих принципа. . Молим их да буду бар мало фер и кажу – разумемо вашу тешку позицију, али терамо вас… То је језик који разумемо, не значи да ћемо да послушамо, али је мање лицемерно него да вам говоре да је правда и правично и поштено…”, рекао је Вучић.

Додао је да Србија мора да има довољно горива и хране, и болнице и фабрике, мора да одржи најбоље односе са западним партенерима и да буде тврдо, чврство, истрајно и снажно на ЕУ путу.

Вођење земље није политика жеља већ политика реалности

Председник  Вучић изјавио је данас да вођење земље није политика жеља већ политика могућег и политика реалности и да је најважније да будемо посвећени будућности наше деце.

Вучић се у том контексту позвао на разговарао са једним од, како је рекао, можда највећих европских лидера који је трајао чак седам сати.

“Хтео сам да изговорим шта ми Срби осећамо, шта су нам учинили по питању КиМ на Балкану. Слушао ме пажљиво тај велики лидер који је умнији од мене, који велику земљу води. Око три сата ујутру ми је рекао – ајде сад да пресечемо ово”, пренео је Вучић ток тог разговора.

Вучић каже да му је тај европски државник рекао да није у свему сагласан, али да је у праву 80 или 90 одсто.

Председник је додао шта му је рекао тај европски државник:

“И шта ћемо сад? Водиш једну земљу, довољно си паметан да знаш да без обзира на неправде којих је у свету много, неке ствари нећеш променити. Ти не можеш да промениш мишљење мојој земљи, можемо накнадно да се кајемо, али то нећемо никад да признамо, јер велики то не признају, за нас сузе кајања и грешке не постоје, већ за вас мање земље. Остаје да видиш шта можемо да урадим и спасаваш своју земљу у будућности и како да осигураш будућност за младе нараштаје у земљи и прихватиш као реланост и шта можемо заједно да направимо”.

Вучић је рекао да је први пут чуо од неког од западних лидера да је рекао – ок нисмо увек сви најсрећнији са оним што смо чинили у прошлости, али сам тим морате да се помирите.

Тиме сам само добио лично задовољење и ништа више, додао је Вучић.

“У праву је када је рекао да морамо да будемо посвећени и бринемо о будућности и нашој деци, јер нису дужна да плаћају дугове наше и наших предака, већ да им оставимо што чистију ситуацију за будућност. Да они не морају да размишљају са ким ће да ратују сутра и са каквим ће све нестабилностима и проблемима да се суочавају”, нагласио је Вучић.

Захвалност онима који су помогли развоју Србије

Вучић се захвалио старом сазиву Скупштине Србије рекавши да су донели важне промене за Србију, усудили да кажу да неће сву власт у својим рукама, омогућили независно правосуђе, доносили најважније закључке у тешко време као што је време ковида И када је требало финансијски сачувати земљу.

“Много тога доброг сте урадили, а историја је та која ће да суди, а не неко на дневном нивоу”, поручио је он.

Вучић се захвалио бившим председницима на огромном доприносу, који су данашњим присуством показали да не заборављају шта је држава, и да се увек држе основног принципа да интереси државе морају бити изнад личних.

Челницима Републике Српске се захвалио што је са њима много тога урадио у претходних пет година, што су заједно много тога учинили доброг за српски народ.

Сигурно правили смо и грешке. Жељка, Миле, хвала што сте ме трпели и моје другачије ставове, што сте били у стању да схватите да не морамо имати увек исте ставове, али да имамо увек исти циљ а то је добробит нашег народа”, рекао је Вучић.

Захвалио се посебно и патријарху Порфирију И СПЦ што су увек уз српски народ.

Посебно, емотивно, захвалио се својој породици, рекавши да им није било нимало лако у претходних пет година.

Данилу, Милици, Вукану бескрајно вас волим и тата ништа не би без њих могао”, поручио је Вучић чија су деца и родитељи присуствовали данашњој церемонији полагања заклатве.

Ове речи председника пропраћене су великим аплаузом присутник.

На крају је председник поручио “Молићу се Богу на исти начин као што је чинила Ребека Вест док су нацистичке бомбе падале на њену земљу” и цитирао њене речи” Допусти ми да се држим српски”.

“Нека живи Србија “, завршио је свој говор у којем је представио кључне приоритете свог другог мандата на месту шефа државе.

Закључена посебна седница, Вучић прима честитке

Вучић је на крају обраћања рекао да је кључни циљ његовог манадата да кад оде са места председника зна да је Србија боља него што је била кад је на њега дошао, као и да са идеалима нема компромиса.

Ивица Дачић је након тога закључио посебну седницу, а хор је са Галерије извео песму “Востани Сербије” док Вучић прима честитке.

Вучић од Скупштине до Андрићевог венца испраћен аплаузом

Председник Александар Вучић, након што је у парламенту започео свој други мандат, отишао је у зграду Председништва Србије, а од Трга Николе Пашића до Андрићевог венца пратио га је аплауз окупљених грађана.

Испред парламента, Вучић је пришао Србима са Косова и Метохије, који су га чекали са транспарентом на коме је писало “Срби са КиМ су уз свог председника Александра Вучића”.

Захвалио им је што су дошли и фотографисао се са њима.

Такође, захвалио је на подршци и групи Крајишника, који су га поздравили песмом, у својој традиционалној ношњи.

Вучић је затим отишао ка Андрићевом венцу, а поздравили су га грађани окупљени у Пионирском парку.

Испред зграде Председништва била је постављена Гарда Војске Србије, као и представници свих родова српске армије, а начелник Генералштаба ВС генерал Милан Мојсиловић предао је рапорт председнику Вучићу.

“Хвала на овој величанственој части, и људима који су желели да други мандат водим нашу земљу. Хвала на огромној подршци, рекао је Вучић испред Председништва.

Поручио је да су пред нама велике и тешке одлуке – хоћемо ли имати мир и стабилност.

“Молим вас да ревносно и одговорно обављате дужност. Хвала на свему што се радили претходних пет година. Сада долази тежих пет година, није лако чувати мир и стабилност, али уз овакве војнике и свесне грађане, који знају да нема веће вредности од чувања слободе, уверен сам да ћемо мир, стабилност и слободу сачувати. Нека живи Војска Србије”, поручио је председник Вучић, који је затим ушао у здање на Андрићевом венцу.

Нисам бирао парламент пред којим ћу полагати заклетву

Председник Александар Вучић изјавио је данас да није, како га поједини оптужују, бирао пред којим ће парламентом полагати заклетву, пошто је то могао да уради само данас, када му истиче претходни мандат.

“Радујем се скором формирању новог парламента и надам се да ћу се ускоро завршити све изборне радње. И чак не желим да одговорам онима који су износили бесмислене тврдње како сам бирао пред којим паламентом ћу да полажем заклетву, јер сам постао председник 31. маја(2017)”, рекао је Вучић.

Нагласио је да је ово био једини дан када је могао да положи заклетву.

“Али, шта год учинио и како год учинио, никада неће бити довољно добро или довољно лоше да би сви били задовољни”, додао је председник Александар Вучић.

„Српска стварност“ / Танјуг и Агенције /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here