Mesto za reklamu

25.10.2020.

Имена будућих министара саопштила је мандатарка за састав нове Владе Србије Ана Брнабић након седнице председништва Српске напредне странке, која је освојила више од две трићине мандата у Скупштини Србије. Она се обратила јавности на заједничкој конференцији за медије са председником Србије и лидером СНС-а Александром Вучићем.

У новој Влади биће следећи министри:

 • Министарство спољних послова – Никола Селаковић
 • Министарство унутрашњих послова – Александар Вулин
 • Министарство трговине, туризма и телекомуникација – Татјана Матић
 • Министарство саобраћаја, грађевинарства и индустрије – Томислав Момировић
 • Министарство финансија – Синиша Мали
 • Министарство привреде – Анђелка Атанасковић
 • Министарство рударства и енергетике – Зорана Михајловић
 • Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде – Бранислав Недимовић
 • Министарство заштите животне средине – Ирена Вујовић
 • Министарство правде – Маја Поповић
 • Министарство државне управе и локалне самоуправе – Марија Обрадовић
 • Министарство одбране – Небојша Стефановић
 • Министарство европских интеграција – Јадранка Јоксимовић
 • Министарство просвете, науке и технолошког развоја – чека се одлука СПС
 • Министарство здравља – Златибор Лончар
 • Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања – Дарија Кисић Тепавчевић
 • Министарство омладине и спорта – Вања Удовичић
 • Министарство културе и информисања – Маја Гојковић
 • Министарство за људска и мањинска права и друштвени дијалог – Гордана Чомић
 • Министарство за бригу о породици – Ратко Дмитровић
 • Министарство за бригу о селу – Милан Кркобабић

Вучић је пренео и да ће нови генерални секретар Председништва Србије уместо Николе Селаковића, бити Сузана Пауновић, садашња директорка за људска и мањинска права пошто ће људска и мањинска права бити у оквиру Министарства које ће водити Гордана Чомић.

Вучић је изјавио да је странка захтевала од мандатарке да се земља енергичније него икада супротстави криминалу и корупцији.

“То сам лично тражио и лично ћу на томе да инсистирам“, додао је.

Такође је навео да је инсистирано на томе да економија мора да напредује.

Нова Влада, коју ће водити досадашња премијерка Србије Ана Брнабић, имаће 21 министарство.

Уз СНС, која је на изборима 21. јуна освојила убедљиву већину, Владу ће чинити и њихов досадашњи партнер Социјалистичка партија Србије (СПС) Ивице Дачића и Српски патриотски савез – СПАС Александра Шапића, који је до сада био у опозицији. СПАС би, како је саопштио Вучић, требало да има једно министарско место.

У новој влади биће и странке мањина које ће, како је најавио Вучић, добити места државних секретара и директора јавних предузећа. Цензус су прешле четири мањинске партије, али за сада није саопштено које ће бити део власти.

Скупштина Србије би у понедељак, 26. октобра, требало да заврши расправу и гласа о новом Закону о министарствима, којим је предвиђено да нова Влада Србије има 21 министартсво.

Како се наводи у Предлогу закона, Министарство за људска и мањинска права и друштвени дијалог бавиће се положајем националних мањина, питањима равноправности полова, припремати прописе који се односе на положај удружења и организација цивилног друшта, изузев политичког и синдикалног организовања. Министарство би требало и да иницира дијалог са цивилним друштвом о питањима од заједничког интереса.

Министарство за бригу о породици и демографију требало би да се бави питањима која се односе на систем породичне заштите, брак, популациону политику, планирање породице, унапређењем и развојем демографске политике, политике наталитета и квалитета и продужетка живота.

Министарство за бригу о селу требало би да се бави стратешким положајем села и сеоског становништва, предлагањем мера за унапређење услова живота и рада на селу и неговањем традиције и традиционалног начина живота на селу.

Мандатарка за састав нове Владе Ана Брнабић би свој кабинет и експозе у парламенту требало да представи у среду, 28. октобра. Тада би нова влада требало да положи заклетву и тиме и званично отпочне свој мандат.

Избори су одржани 21. јуна, а листа Српске напредне странке освојила је 188 од 250 посланичких места. Коалиција Социјалистичка партија Србије – Јединствена Србија освојила је 32 мандата, а Српски патриотски савез – СПАС 11 мандата. Места у парламенту имају и странке националних мањина – Савез војвођанских Мађара, Странка правде и помирења, СДА Санџака и Албанска демократска алтернатива.

Скупштина Србије конституисана је 3. августа и тада је почео да тече законски рок од 90 дана за формирање нове Владе Србије, који истиче 3. новембра.

Нова Влада имаће ограничен мандат и ванредни парламентарни избори биће одржани најкасније 3. априла 2022. године, заједно са редовним председничким изборима, најавио је председник Србије Александар Вучић.

Председник Србије Александар Вучић позвао је и данас грађане на опрез и апеловао да буду одговорни и поштују напоре које држава улаже у борби против корона вируса, указујући да се број људи у болницама повећава што прави проблеме по капацитете, али и по финансије.

Вучић је, на конференцији за штампу, после седнице Председништва СНС, указао да ће и данас бити тежак дан за Србију по питању број новозаражених.

Рекао је да ће бити једна од најтежих недеља, јер ће, и поред уобичајено мањег тестирања викендом, бити између 600 и 700 новозаражених.

„Када имамо између 80 и 100 више хосптализованих од отпуштених дневно онда нам треба само дан до два да попунимо једну болницу, да морамо после тога да кренемо са попуњавањем друге. Након Инфективне идемо на Мишовић, Земунску, Градску болницу, па онда на додатне капацитете, Панчевачку. После тога, што се тиче Београда, више немамо“, упозорио је он.

Вучић је казао да је држава радила на проширењу капацитета, да је градила болнице, и да ће две нове ковид болнице бити готове до 1. децембра, а да очекује да ће до Светког Николе моћи и да примају прве болеснике.

Казао је да актуелна епидемиолошка ситуација представља огромно оптерећење по медицинско особље, али и државу.

Вучић је указаод а треба знати да када је једно лице у болници два или три дана онда је тиме платио све оно што је издвајао на годишњем нивоу, а ако 40 до 50 дана, то мора за њега да плати неко други, а то су грађани Србије.

Пренео је да су актуелна издвајања за здравство 10,3 одсто, а ни 33,3 одсто на не би помогло, ако се овако настави.

„Моја молба грађанима је да будемо одговорни“, рекао је он.

Казао је да струка размишља од додатним мерама, наводећи клубове и слично.

Најавио је да ће наредних дана бити потписан споразум са Пфицером, и изразио очекивање да ће агенције донети одлуку могућности присуства других вакцина што би драматично убрзало оздрављење.

Председник СНС Александар Вучић најавио је данас да ће Скупштина те странке бити одржана до краја марта наредне године, како би се, каже, поставили нови темељи партијског програма и додатна реконструкција кадра, од врха до месних одбора.

Вучић је, након седнице Председништва странке, рекао да је предстојећа Скупштина странке била једна од тема састанка, поред разговора о члановима републичке и покрајибнске Владе из редова СНС.

“Скупштина странке зависиће од ситуације са ковидом, али због темељних промена у друштву и самој СНС, без обзира на ситуацију, биће одржана најкасније до краја марта”, рекао је Вучић.

Скупштина ће бити одржана како би се поставили нови темељи партијског програма и планова за наредни период, те додатна темељна реконструкција у кадровском смислу, од врха до месних одбора, као најнижих страначких организационих јединица, истакао је Вучић.

„Српска стварност“

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here