Mesto za reklamu

04. 05. 2019.

Маестро Бојан Суђић, диригент Хора и Симфонијског оркестра РТС-а, гостовао је на претпоследњем концерту 20. циклуса “Сфумато” Збора Хрватске радио-телевизије (ХРТ-а).

На концерту “Пет љубавних песама, пет тужаљки и једна очајна”, Збор ХРТ-а извео је 11 композиција.

На програму су била дела Кнута Нустеда, Густава Малера, Клитуса Готвалда, Бориса Папандопула, Александре Вребалов, Џорџа Свиридовног, Рендала Стропеа, Јосипа Врховског, Сергеја Тањајева, Густава Холста и Стевана Мокрањца.

Као солисти наступили су Моника Церовчец, Даниела Пероса, Ивана Баун, Мартина Борсе, Мирослав Живковић и Младен Клепо.

Маестро Суђић рекао је уочи концерта да је програм веома захтеван у техничком погледу и на емотивном плану. Истакао је да су љубав и туга стања у којима човек највише бива човек.

Како је рекао, због тога је имао задатак да се емоција, која је суштина сваке музике, прикаже пластично а да се при томе не оде у површност и баналност.

“Певамо на више језика, у више стилова, али колико год су језици различити, колико год су стилови другачији, види се један заједнички став врло различитих композитора с различитих светских поднебља који према оваквим темама имају врло сличан однос”, навео је Суђић.

Суђић је први пут дириговао Збором ХРТ-а. Навео је да је реч о врсним певачиmа и да му је било задовољство да ради с њима.

Публика је овацијама извела хор на бис (завршни део Мокрањчеве V руковети).

ХРТ наводи да је Суђић цењени диригент којег домаћи критичари описују као водеће диригентско име на музичкој сцени а међународни као природног талента а изузетним стилом и једном од најлепших техника.

„Српска стварност“ / ХРТ /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here