Mesto za reklamu
  1. 12. 2019.

Ове школске године у Србији је 6.100 ученика укључено у дуално образовање, у 72 школе на 35 образовних профила и у чак 880 компанија. Учесницима конференције значајну поруку упутио је и Александар Вучић, председник Србије.

Дуалном образовању данас је посвећена конференција “Дуално образовање – знање за будућност” којој поред председника Србије присуствују и  министар просвете Младен Шарчевић, председник ПКС Марко Чадеж, професор Швајцарског економског института при Федералном институту за технологију у цириху Урсула Ренолд, као и више од 1.500 учесника.

Вучић: Сигурна будућност само са дуалним образовањем

Дуално образовање је важно, јер је то модел у којем је значајно ваше знање, оно што имате у вашој глави и рукама и оно што знате да урадите, поручио је председник Александар Вучић учесницима конференције “Дуално образовање – знање за будућност”.

Председник Србије је поручио да само земље које имају у свом систему дуалан модел образовања могу да имају сигурну будућност.

“Ми ћемо са оваквим образовањем бити много ”жилавији” за сваку врсту пада, него што смо били до јуче”, нагласио је Вучић.

Председник је рекао да је поносан на младе људе који су у том систему образовања, јер су разумели шта то доноси, а доноси, како је истакао, не само сигуран посао и примања, већ и још две важне ствари – одговорност и озбиљност. Уз то, трећа ствар је да ће та деца раније да напусте родитељски дом, да оснују своје породице, да имају своју децу и да имамо генерацију више него данас, и радника и стручњака из свих области, додао је председник. Он је истакао и да је, када се тек упознао са системом дуалног образовања, размишљао да ли је то ствар навике или система, нечије природе или облика друштвене свести, те да је схватио да је то, ипак, ствар система који се организује.

“Онда схватите да ми Срби ни у чему нисмо лошији од било ког другог, ако успемо да спроведемо то. Али, ми не признајемо ни сопствене резултате. Не признајемо их ни Новаку Ðоковићу, а како ћемо тек у политици”, констатовао је Вучић.

Приметио је да је, када је доношена одлука о увођењу тог модела у средње образовање, данима трпео нападе на насловним странама, чак да је полуписмен, незналица, јер људи нису били спремни на промене.

“А, они који не би да мењају ништа, они су све знали, али нам је привреда остала у колапсу”, рекао је Вучић.

Подсетио је да је и велики Михаило Петровић Алас, завршио факултет, докторирао на Сорбони, и тек после тога стекао мајсторски занат.

“Зато је важно да имамо дуално образовање у средњим школама, да се и универзитет томе прикључи”, рекао је Вучић.

Дуално образовање чини 10 одсто укупног средњег стручног образовања, а дуални профили 16 одсто укупног броја профила, док 18 процената школа има дуалне профиле у својој понуди.

Број учесника – ученика, школа и компанија, као и дуалних профила из године у годину расте, па је данас 10 пута већи у односу на почетак.

Тако се школске 2013/2014. године 400 ученика школовало на тај начин у 16 школа, на три образовна профила и у 40 компанија, а прошле године, 2018/2019, било је 4.500 ученика који се образују за 33 образовна профила, у 80 школа у 52 града и општине, у око 600 компанија. Данас је и та бројка значајно већа.

Увођење елемената дуалног образовања у средње стручно образовање у Србији почело је 2013. године пројектом Немачке организације ГИЗ “Реформа средњег образовања”, а затим су се придружили партнери из Аустрије и Швајцарске, својим пројектима, финансијском и експертском подршком развоју тог модела образовања.

Дуално образовање иницирала је Привредна комора Србије, а пуна примена је почела са Законом о дуалном образовању из новембра 2017. године.

Тај модел образовања не уводи се у цео систем средњег стручног образовања, већ само у оним подручјима рада у којима постоји потреба привреде за кадровима и спремност да се ти кадрови запосле.

Међу учесницима данашњег скупа је и Ноел Гинсбург, оснивач “Каријервајз Колорадо”, непрофитне организације на чију иницијативу је уведен систем дуалног образовања у САД, који ће поделити искуства о уделу и значају дуалног образовања за одрживост пословања и економски напредак једне земље.

Конференцији присуствују представници компанија из целе Србије, школа и локалних самоуправа, страни партнери и представници институција које су допринеле и учествују у развоју дуалног образовања.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here