Mesto za reklamu
  1. 03. 2021.

Председник Одбора Милимир Вујадиновић истакао је да српски народ никада није био јединственији по основним националним питањима и да је доказ томе присуство гостију на данашњој седници, али и присуство српских власти у сваком месту где Срби живе.

Владимир Кокановић, председник Савеза Срба у Словенији, говорио је о положају Срба у Словенији. Нагласио је да је Савез основан са циљем стварања јединства свих Срба који живе у тој земљи и у томе су, како је истакао, имали велику помоћ матице. Кокановић је нагласио да од 15. века, када су Срби насељавали Белу Крајину, нису имали већу подршку и бољу сарадњу са матицом него данас. Рекао је да је Удружење покренуло и спровело низ пројеката, од којих је најважнији увођење додатне наставе на српском језику у све школе у ​​Словенији, за које се пријавило 1.500 ученика.

Значајна иницијатива коју је Алијанса покренула односи се на попис становништва у Словенији. Кокановић је објаснио да се према попису из 2002. године 40.000 људи изјаснило као припадници српске националне мањине, а да ће 2011. попис бити чисто статистички, без могућности изјашњавања о некој вери и припадности националним мањинама. Због тога је Удружење у децембру прошле године поднело иницијативу Влади Републике Словеније за промену тог прописа и формирање регистра верске и националне припадности. Међутим, чак и ако је рок за одговор био 15 дана, он није стигао до данас, рекао је Кокановић.

О положају Срба у Румунији говорио је Огњан Крстић, председник Удружења Срба у Румунији и члан румунског парламента. Истакао је да је положај српске националне мањине у тој земљи изузетно добар, али и да у Румунији живи све мање Срба, а да их је према последњем попису било свега 18 и по хиљада.

“Уживамо свако поштовање румунских власти, јер су у нама препознале партнера који је увек за дијалог”, рекао је Крстић, истичући да свака мањина има свог представника у парламенту, што им омогућава да буду политички активни и укључени у доношење одлука -процес израде.

Коментаришући сарадњу са матицом, Крстић је нагласио да су раније често имали утисак да чланови Дипломатско-конзуларне мисије у Румунију долазе „по казни”, док је данас ситуација потпуно другачија и да Србију у Румунији представљају људи на које су поносни.

„Српска стварност“ / Ј. С. /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here