Mesto za reklamu
  1. 07. 2021.

Скупштински одбор за финансије прихватио је извештај о раду Фискалног савета за 2020. годину, али је ово тело Владе Србије упозорено на стриктно поштовање процедура. Одбор дао сагласност за задуживање државе од 200 милиона евра на име подршке малим и средњим предузећима која трпе последице у пословању због ковида.

Члан одбора, народни посланик Верољуб Арсић, од известиоца члана Фискалног савета Николе Алтипармакова затражио је информацију да ли су се сви чланови тог тела изјашњавали о извештају, односно да ли постоји потписани записник о томе.

Алтипармаков је објаснио да су то правне процедуре о којима воде рачуна стручне службе и секретар, истакао да од њега није тражено да потпише извештај и додао да ће бити потписано ако то захтевају правне процедуре.

Члан Фискалног савета од ове године Бојан Димитријевић истакао је да то тело има правилник о раду који подразумева формално доношење одлука.

Додао је да није потписао никакав записник са седнице где је усвајан извештај о раду, и навео да, колико он зна, није било формалне седнице.

Он је навео да је од председнице скупштинског одбора сазнао да извештај стиже пред то тело.

Члан одбора, народни посланик Милорад Мијатовић, уз опаску да увек подржава рад Фискалног савета, истакао је да је збуњен оваквим начином рада.

Он се заложио да Фискални савет стриктно поштује процедуре као би докуметни које Одбор усваја били чисти.

Председница Одбора, народна посланица Александра Томић, рекла је да је без успеха покушала пре седнице да реши проблеме око Извештаја са председником Фискалног савета Павлом Петровићем, али да у томе није успела.

Као проблем, она је навела и садржај Извештаја јер у њему Фискални савет наводи и делове својих стручних анализа које су током године већ биле прослеђиване Одбору и скупштини.

Она је затражила да се таква пракса промени како не би испало да Одбор усвајањем годишњих извештаја о раду прихвата и оцене Фискалног савета са којима се не слаже.

Уз издвојено мишљење Верољуба Арсића, Одбор је једногласно прихватио Извештај о раду Фискалног савета.

Сви присутни чланови одбора гласали су и за измену систематизације Фискалног савета којом ће број специјалних саветника бити повећан са три на пет, док ће истовремено број фискалних аналитичара бити смањен са пет на три.

Фискални савет прошле године имао је 17 систематизованих радних места од чега је било попуњено 12, међу којима су и три члана савета.

Од 49 милиона динара планираних буџетом потрошено је 44,3 милиона.

Током те године, Фискални савет урадио је 11 анализа.

Одбор за финансије одобрио “ковид” кредит од 200 милиона евра

Скупштински одбор за финансије дао је сагласност за задуживање државе од 200 милиона евра на име подршке малим и средњим предузећима која трпе последице у пословању због ковида. Србија ће се за тај износ задужити код Европске инвестиционе банке. Кроз овај кредит обезбеђују се недостајућа средстава за подршку привреди чије пословање је угрожено епидемијским приликама преко Фонда за развој.

Тако ће Фонд за развој бити у прилици да одговори на захтеве привреде који су за епидемијском финансијском подршком били упућени још прошле године. Део новца из кредита биће усмерен на предузећа средње тржишне капитализације како би им се омогућило убрзавање привредних активности и раст.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here