Mesto za reklamu
  1. 12. 2019.

Предлог закона о слободи вероисповести није усклађен са Уставом и правним системом државе, констатовала је стручна служба Законодавног одбора који оцењује законитост и уставност свих аката о којима требају да расправљају посланици.

Наводи се да поједине одредбе Предлога закона нису карактеристичне за правни систем.

“Начин на који је израђен овај предлог закона, односно начин на који су формулисане поједине одредбе, одступа од принципа позитивне законодавне праксе…”, наводи се у мишљењу Одбора.

У том мишљењу законодавног Одбора пише да предложени закон садржи недостатке.

Позвали су се на члан 1 став 2 Устава који прописује да је Црна Гора грађанска, демократска, еколошка и држава социјалне правде заснована на владавини права, док је чланом 145 прописано да закон мора бити сагласан са Уставом.

Наведено је да је чланом 62 и 63 предложеног закона предвиђено да верски објекти и земљиште које користе верске заједнице који су били у државној својини до 1. децембра 1918. државна су својина.

“У Уставном поретку Црне Горе право својине се може одузимати само уз претпоставке прописане чланом 58 став 2 Устава, а уставна заштита права својине подразумијева обавезу државе да право својине штити, односно да га не повређује. У складу са тим законодавац не може да угрози право својине као такво посебно или непосредно”, наводи се у документу у који су Вијести имале увид.

Предлог закона уврштен је у процедуру на седници која је заказана за 24. децембар, а тим поводом за сутра је у Никшићу заказан црквено-народни сабор.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here