Mesto za reklamu

10.06.2019.

Русија је очекивала извињење од Косова у Савету безбедности УН због премлаћивања Руса, а чула је лаж и инсинуације, изјавио је заменик сталног представника Русије у УН Дмитриј Пољански.

Акције косовске полиције, у којима је повређен члан мисије Уједињених нација, биле су провокационе због политичких догађаја, додао је Пољански.

„Пажљиво смо слушали говор госпође Влоре Читаку. Да будем искрен, њој нема на чему да се захвали, осим за красноречиве примере лажи, инсинуација и историјских фантазија које потпирују мржњу према Русији, које нису достојне сале за састанке Савета безбедности“, истакао је Пољански.

„Уместо да се једноставно извини за разбојничке поступке својих сународника, што смо многи од нас, да будемо искрени, чекали“, додао је он.

Дипломата је истакао да је истрага о пребијању држављанина Русије поверена „најокрутнијој полицији која је, колико знамо, и сама кривац за њега“.

„Предлог да се истина тражи од косовских полицајаца склоних изгредима који су, свесно пребијајући члана УН, погазили сва писана и неписана правила, а затим се позабавили фалсификовањем слике догађаја уз подршку и учешће највиших лидера Косова, звучи апсурдно и подругљиво“, оценио је Пољански.

„Косовска полиција, која је крајем маја спровела операцију ’заробљавања банди‘ на северу покрајине, деловала је из провокативних побуда због недавних избора на којима су победили српски представници“, изјавио је заменик представника Русије у УН.

„Сматрамо да су ове акције полиције биле провокативне и намерне“, истакао је Пољански.

Он је објаснио да „оваква ревност у борби против криминала раније није била својствена приштинским властима“.

„Тренутак напада није изабран случајно: само дан раније председник Србије Александар Вучић је, говорећи у Парламенту, указао на спремност за израду компромисног решења косовског проблема, а косовске власти су ипак одлучиле да покажу да су газде на северу покрајине“, објаснио је Пољански.

Он је додао и да је „недељу дана раније, уз огромну предност на општинским изборима, победила Српска листа, а не албанске партије. Покушај легалног освајања северног дела је пропао и на снагу је ступила друга — војна опција“.

Представница Косова, амбасадорка непризнате републике у Сједињеним Америчким Државама Влора Читаку, која је претходно говорила у Савету безбедности УН, изјавила је да је држављанин Русије Михаил Красношчеков „ометао полицијску акцију“, „блокирао пут возилом мисије УН“ и „одбио да покаже потврду“, а што се тиче здравља пребијеног Руса, није се десило „ништа озбиљно“.

Пољански је додао да Савет безбедности УН мора стално да држи под контролом ситуацију на Косову, зато што, без такве контроле, косовске власти осећају могућност да не буду кажњене.

„Нама је очигледно да су се након данашњег састанка потпуно осрамотили они који су, упркос здравом разуму и деградацији ситуације на терену, радили на смањивању времена потребног за расправу о косовском питањима у Савету безбедности УН“, рекао је он.

„Наша дискусија је још једном потврдила да, без сталне пажње Савета безбедности, косовско-албанске власти коначно верују да неће бити кажњене и да им је све дозвољено. То доводи у опасност да се регион подстакне у нови крвави сукоб за који ни СБ УН, ни Србија, ни суседне државе нису заинтересоване“, закључио је Пољански.

Акција специјалних полицијских одреда самопроглашеног Косова на северу покрајине почела је 28. маја ујутру, под изговором да је реч о акцији против организованог криминала.

Косовска полиција је упала на север Косова и Метохије у оклопним возилима. Локални Срби су поставили барикаде на трасама у Косовској Митровици и Зубином Потоку и сукобили се с полицијом, након чега је дошло до пуцњаве.

Косовска полиција је саопштила да је током операције ухапшено 19 њених сарадника, а власти Србије су навеле да је ухапшено деветоро грађана. Шесторо је ослобођено 30. маја, а троје је на лечењу у болници у Косовској Митровици.

Неколико људи је повређено, међу њима и троје полицајаца, новинар и два сарадника Уједињених нација, од којих је један Рус Михаил Красношчеков.

Њему су дијагностиковани преломи лобање и горње вилице. Рус је касније превезен у Београд на лечење. Косовске власти су саопштиле да ће захтевати да му буде одузет имунитет сарадника УН.

«Српска стварност» / Спутник /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here