1. 05. 2020.

У одговору РТС, поводом захтева  народних посланика Бошка Обрадовића и Ивана Костића, да им се омогући емисија на РТС у трајању од 60 минута у којој би објаснили разлоге због којих су ступили у штрајк глађу испред Парламента Србије, прес служба РТС износи ставове – одговор, који само неупућене могу да увере у њихов професионализам.

Заиста је тешко објаснити зашто над неким догађајима Јавни сервис неоправдано жмури, а а још чудније је ко су људи који немушто у име РТС одговарају на једно сложено политичко питање, које заслужује одговор у коме ће се употребити прави аргументи и објаснити зашто то није могуће. Нажалост, одговор је преопширан, нерагументован и неписмен, да не заслужује преношење, јер бисмо то свакако учинили.

Један од важних разлога зашто то није потребно огледа се у реченици:  „O рaзлoзимa збoг кojих стe сe oдлучили зa oвaj вид прoтeстa рeдoвнo смo извeштaвaли у нaшим инфoрмaтивним eмисиjaмa“. Е када бисте чили прочитали те извештаје на порталу РТС, онда бисте схватили како се са пар реченица о ономе што се догађа може ништа не рећи. Жали боже простора и онога који себе сматра новинарем који је правио такве извештаје.

Наравно, да РТС уређивачка политика мора да уважава одређене критеријуме, али када се озбиљно анализира њен садржај, брзо се стиче утисак да се тиме у РТС више не баве новинари.

Наравно, да је РТС, могао и морао као јавни сервис да испрати тај догађај, који је постао предмет пажње иностране јавности и много моћнијих медијских кућа од РТС и оних који нам нису наклоњени.

Наравно да је догађај заслуживао пажњу и морао је да буде професионално испраћен, на начин и да део опозиције који подржава „штрајкаче глађу“ и део јавности који су учествовали у протесту подршке, да буду задовољни како је догађај пренет. То је чак требало урадити и на начин да и власт буде тиме задовољна.

Овако, због последица игнорисања догађаја сви ћемо имати штету. Партија „Двери“коју предводе народни посланици Обрадовић и Костић већ је послала 300 писама на веома важне адресе институција и појединаца широм света. Наравно, да су то једва дочекали они у свету који подржавају део опозиције. И то неће бити непримећено. А тако је мало требало да до свега тога не дође. Професионализам у већем делу нашег новинарства је наша прошлост, а Јавни сервис то одавно није.

„Српска стварност“  

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here