Mesto za reklamu

Реформа система плата, која је требало да почне 1. јануара следеће године, одлаже се до јануара 2020, саопштило је данас Министарство државне управе и локалне самоуправе

05.11.2018.

Министарство државне управе наводи да је на последњој седници владе одлучено да је неопходно урадити додатне финансијске анализе током следеће године, како би успостављање платних разреда дало пун ефекат од самог почетка своје примене, почетком 2020. године.

Одлука о одлагању реформе система плата, пре свега, ,,почива на уважавању свих потреба запослених јавних служби, а не угрожавајући достигнуту фискалну стабилност”, наводе из министарства државне управе.

Објашњено је да реформа подразумева промене из корена у одређивању плате, напредовања по учинку и обезбеђивању транспарентније и фер расподеле зарада.

Министарство у саопштењу додаје и да је реформа система плата изузетно важан процес који треба да уреди систем плата и радних односа свих запослених у јавној управи, како би се коначно знало ко, колико и за који посао треба да заради, а да се притом обезбеди боље управљање и кадровима и јавним финансијама.

Током целог процеса, како наводе, Влада Србије је укључивала све синдикате, стручну и заинтересовану јавност ради проналажења најбољег решења.

Службени гласник је, иначе, објавио ову одлуку Владе Србије  да одложи примену два закона која је требало да почну да се примењују од 1. јануара следеће године.  Ради се о Закону о систему плата запослених у јавном сектору и о Закону о запосленима у јавним службама.

То практично значи да се одлаже примена прописа о платним разредима до 1. јануара 2020. године.

За сада нема објашњења за то зашто се одлаже примена ових закона.

Увођење платних разреда за запослене у јавним службама предвиђено је Законом о систему плата у јавном сектору који је усвојила Скупштина Србије 14. децембра прошле године. Тада је усвојен и Закон о запосленима у јавним службама, који предвиђа да ће за исти посао у свакој служби плата бити иста.

План је био да се запосленима праведно мери учинак.

Важно је истаћи да  одлагањем примене тих закона није обухваћено и најављено повећање плата у јавном сектору, које је планирано за 2019. годину. 

 ,,Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here