Mesto za reklamu
  1. 0 12. 2019.

Председник Републике Србије Александар Вучић приредио је данас свечани дочек за председника Белорусије Александра Лукашенка испред Палате Србија, уз почасне плотуне, интонирање химни двеју земаља и смотру почасне гарде.

Након свечаног дочека уследио је састанак председника Србије и Белорусије, по чијем је завршетку одржан пленарни сусрет државних делегација.

Вучић је потом на заједничкој конференцији за новинаре истакао да су Србија и Белорусија пријатељске земље и да имају одличне политичке и економске односе. Србија је увек имала подршку Белорусије по свим питањима, рекао је председник Вучић, изразивши захвалност народу и председнику Белорусије на љубави и посвећености коју показују у односу према Србији. Према његовим речима, Србија и Белорусија би требало да наставе да унапређују сарадњу како би се економска размена увећала до 500 милиона долара на годишњем нивоу.

Вучић је пренео да је са Лукашенком разговарао и о томе како да се ради на формирању заједничких предузећа која би пласирала робу на трећа тржишта, о развоју индустријске сарадње са постојећим капацитетима, али и о развоју сарадње у агро-комплексу и заједничким пројектима у грађевинарству.

Уверен сам у то да ће ова посета бити значајан подстицај даљем развоју економских односа, будући да две земље имају изузетно добре политичке односе, закључио је Вучић.

Лукашенко је рекао да Србија може да рачуна на подршку Белорусије на свим нивоима и у свим правцима, поручивши да се не мења став Белорусије по питању територијалног интегритета наше земље.

Минск је спреман да и убудуће пружа Београду неопходну подршку на различитим теренима, не само међународним, поручио је председник Белорусије и додао да Србија и Белорусија активно сарађују у међународним организацијама.

Србија је кључни трговински и економски партнер Белорусије на Балкану, рекао је Лукашенко, додајући да две земље имају режим слободне трговине и да Белорусија поздравља то што је Србија недавно потписала споразум о слободној трговини са Евроазијском економском унијом.

Лукашенко је јуче поподне допутовао у посету Београду, где га је на Аеродрому “Никола Тесла” дочекао председник Србије.

Вучић и Лукашенко су јуче положили венце на Спомен-гробљу ослободилаца Београда и Споменик црвеноармејцу.

Ова посета се одвија у години јубилеја – 25 година од успостављања дипломатских односа двеју држава, које последњих година обележава снажан развој економске сарадње.

Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here