Mesto za reklamu
  1. 08. 2019.

Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали изјавио је данас да улагање у путну инфраструктуру покреће српску економију, оценивши да се отварањем деонице Коридора 11 од Обреновца до Љига, остварује вишедеценијски сан грађана Србије.

Мали је, гостујући на Радио-телевизији Србије (РТС), истакао да ће до краја октобра бити отворен источни крак Коридора 10, а у плану је и Моравски коридор. Он је указао на то да изградња мреже ауто-путева и путева подиже квалитет живота грађана, јер постајемо атрактивнији за инвеститоре.

Министар је подсетио на то да је на нивоу Владе донета одлука о формирању комисије за инфраструктурне пројекте, на чијем је челу премијерка Ана Брнабић. Године које долазе су године развоја наше земље. Са већом стопом раста и инвестиција желимо да подстакнемо даљи раст квалитета живота грађана, рекао је Мали и подсетио на то да је стопа раста прошле године била 4,3 одсто, а да ће ове године бити већа од 3,5 одсто.

Према његовим речима, у првих седам месеци ове године суфицит у буџету износио је 48,5 милијарди динара, што је огроман успех и има простора за повећање плата и пензија. Он је нагласио да ће до краја године бити испуњено и обећање по питању просечне плате у Србији, јер би требало, према досадашњим економским показатељима, да у децембру пређе 500 евра.

Министар је подсетио и на оцену угледног магазина “Фајненшел тајмс” да је Србија лидер у свету по питању директних страних инвестиција, нагласивши да Влада веома озбиљно приступа развијању економије земље.

Охрабрује податак, како је навео, да је у првих пет месеци ове године 17 одсто више страних директних инвестиција у односу на прошлу годину, у којој је било 107 инвестиција.

Мали је најавио да ће за три недеље бити донета одлука о минималној цени рада, а до краја септембра о повећању плата и пензија. Већ смо разговарали са представницима послодаваца и синдиката, који имају различите ставове и жеље. Свакако очекујем знатно повећање, поручио је министар. Он је подсетио на то да је прошле године повећање износило 8,6 одсто, а да се ове године неће ићи испод тог процента, захваљујући постигнутим резултатима.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here