Mesto za reklamu

Директор Канцеларије за Косово и Метхију Владе Републике Србије Марко Ђурић изјавио је данас да је одлука привремених институција у Приштини да за десет осто повећају порез на робу из Србије противправна и опасна, и додао да је том одлуком Приштина блокирала дијалог у Бриселу на свим нивоима.

  1. 11. 2018.

Ђурић је на ванредној конференцији за новинаре истакао да је нужан предуслов за наставак Бриселског дијалога моментално укидање ове штетне и противправне одлуке. Он је навео да је политички мотивисана одлука Приштине супротна важећим прописима и споразумима и ЦЕФТА споразуму, и при том наноси штету свим националностима на Космету.

Директор Канцеларије за КиМ је указао на то да је ова одлука и неспроводива, јер нико не може да заустави проток људи, робе и капитала. Ђурић је оценио да су ову политички незрелу одлуку Приштине донели људи фрустрирани што своје политичке циљеве не могу да остваре на било какав начин, и додао да Србија захтева моменталну и одлучну реакцију међународне заједнице.

Ђурић је рекао да је разговарао са председником Србије Александром Вучићем, премијерком Аном Брнабић и ресорним министром Расимом Љајићем, и додао да је Влада обавестила међународне организације и ЦЕФТУ о свему како би реаговали на ово понашање Приштине, а о свему је обавештен и Брисел.

Ђурић је, одговарајући на питање да ли ће бити одржана нова рунда дијалога крајем ове недеље у Бриселу, одговорио да је то могуће само ако се поменута мера укине. Србија не разговара са онима који прете, врше насиље, који нису озбиљни партнери за нормализацију односа, рекао је директор Канцеларије за КиМ и нагласио да је дијалог једино што има смисла и што је рационално, али да је јасно да је овом одлуком Приштина блокирала бриселски дијалог на свим нивоима.

„Српска стварност“ / владасрбије.рс /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here