Mesto za reklamu
  1. 03. 2019.

Први потпредседник Владе Републике Србије и министар спољних послова Ивица Дачић указао је данас на то да је прошле године трговинска размена Србије и Руске Федерације била на нивоу од три милијарде и 60 милиона долара, од чега српски извоз чини милијарду долара.

Дачић је, након седнице Међувладиног комитета за трговину, економску и научно-техничку сарадњу Србије и Руске Федерације, прецизирао да од поменутог износа српског извоза 350 милиона чине пољопривредни производи, док се највећи део српског увоза из Русије односи на енергенте.

Он је подсетио на то да су Србија и Русија 2008. године имале трговинску размену од четири милијарде долара, која је, из

разних разлога, годину дана касније спала на две милијарде и 400 милиона долара.

Још се боримо за то да повратимо ниво трговинске размене из 2008. године, навео је први потпредседник Владе и додао да Србија уредно плаћа гас из Русије, те да верује да је обезбедила стабилност у снабдевању тим енергентом.

Дачић, који је и копредседник Међувладиног комитета, изразио је и наду да нека од држава кроз које треба да прође магистрални гасовод “Турски ток” неће одустати од тог посла.

Потпредседник Владе Руске Федерације Јуриј Борисов објаснио је да у случају изградње магистралног гасовода “Турски ток” не зависи све само од Русије, него и од става Мађарске и Бугарске.

Борисов је пренео да је од председника Србије Александра Вучића добио уверавања да су Бугарска и Мађарска спремне за изградњу тог гасовода.

Он је уједно оценио да су односи између Србије и Русије на високом нивоу, као и да се трага за новим областима за сарадњу.

Руска страна, како је предочио, предлаже оснивање и заједничких предузећа у којима би била отворена високотехнолошка радна места.

Наредна седница Међувладиног комитета за трговинску, економску и научно-технички сарадњу Русије и Србије биће одржана следеће године у Русији.

„Српска стварност“ / србија.гов.рс /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here