Mesto za reklamu
  1. 05. 2019.

Унапређење сарадње Србије и НАТО-а од интереса је за обе стране, али за мир и стабилност у целом региону, порука је једнодневне конференције “Србија и НАТО – поглед у будућност”. Том приликом је начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић поручио је да је Србија војно неутрална, али да има намеру да оствари квалитетну сарадњу са НАТО која се креће у оквирима Партнерства за мир.

Милан Mојсиловић је на конференцији “Србија и НАТО – поглед у будућност” рекао да Србија има наслеђе које утиче на само на данашњи однос НАТО и наше земље, већ и будуће односе.

Наводећи да не жели да се враћа у прошлост, Мојсиловић је подсетио да одлука Србије да буде војно неутрална категорише и односе са НАТО у целини.

“Као војно неутрална земља имамо намеру да остваримо квалитетну сарадњу са НАТО која се креће у оквирима Партнерства за мир”, навео је Мојсиловић.

Додао је да је сарадња у оквиру Партнерства за мир некада и привилегија у односу на пуноправно чланство јер државе могу да исказују своје потребе без обавеза које произилазе из чланства у НАТО.

Начелник генералштаба је рекао да се учешће у Партнерству за мир позитивно одражава на модернизацију сектора одбране и да се коришћењем тих механизама унапређују способности војске за допринос заједничкој безбедности.

“Опредељени смо да одржимо политички дијалог и партнерску сарадњу, како би се очувала мир и стабилност у региону”, истакао је Мојсиловић.

Навео је да Србија у периоду од 1999. године до данас има посебан, специфичан облик сарадње у оквиру Партнерства за мир са НАТО на терену и додао да сарадња са Кфором обезбеђује мир и стабилност, али и да је било одређених кризних момената и безбедносних импликација на терену од 1999. године.

„Српска стварност“ /Министарство одбране Србије, Агенције/

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here