Mesto za reklamu

03. 12. 2021.

Министарство културе и информисања Владе Републике Србије саопштило је да је данас у Народној скупштини Републике Србије одржана конститутивна седница Националног савета за културу.

Чланови Савета су једногласном одлуком за председника тог тела изабрали Зорана Вапу, који је са листе предлога кандидата коју предлаже Републички завод за заштиту споменика културе.

Потпредседница Владе и министарка културе и информисања Маја Гојковић оценила је да су изабрани кредибилни стручњаци у области културе, који су испунили све критеријуме, као и да постоји заступљеност оба пола у овом телу.

Гојковић је нагласила да очекује да ће Национални савет испунити свој задатак у складу са законом, те да ће својим предлозима и ангажовањем допринети унапређењу у свим областима културе и уметности.

На седници су размотрени предстојећи задаци чланова Националног савета у оквиру области у којима делују и план рада за наредни период.

Скупштина Србије усвојила је, на седници која је одржана 26. новембра, Предлог о именовању 11 чланова Националног савета за културу.

Национални савет за културу, поред Зорана Вапе, чине Жељко Марковић са листе предлога кандидата коју предлаже Државни архив Србије, Горан Васић са листе коју предлаже Народни музеј Србије, Владимир Пиштало предлог Народне библиотеке Србије, Небојша Кундачина са листе предлога кандидата коју предлаже Народно позориште у Београду, Невена Даковић са листе Југословенске кинотеке, академик Иван Јевтић предлог Српске академије наука и уметности – Одељење уметности.

Такође, изабрани су и академик Злата Бојовић са листе предлога кандидата коју предлаже Српска академија наука и уметности – Одељење језика и књижевности, Исидора Бјелаковић са листе предлога кандидата коју предлаже Матица српска, Андраш Урбан са листе предлога кандидата коју предлажу национални савети националних мањина и Сузана Кујунџић Остојић са листе предлога кандидата коју предлажу национални савети националних мањина.

Национални савет за културу образује се као стручно-саветодавно тело ради обезбеђивања сталне стручне подршке у очувању, развоју и ширењу културе.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here