Mesto za reklamu
  1. 04.2019.

Одбор за дијаспору и Србе у региону је, на седници одржаној 1. априла 2019. године, размотрио je средства, Буџетом Републике Србије за 2019. годину, опредељенa Министарству спољних послова, Министарству културе и информисања и Министарству просвете, науке и технолошког развоја за финансирање активности које се односе на дијаспору и Србе у региону.

Председник Одбора Миодраг Линта истакао је да су представници организација Срба из дијаспоре и региона указали члановима Одбора да средства која се издвајају у матици за њихов рад нису довољна и да је потребно да буду знатно виша, те је то разлог предлагања Одбору овакве тачке дневног реда.

На ову тему говорили су представници сва три министарства, и то: др Бојан Тубић, помоћник министра просвете, науке и технолошког развоја, Николина Милатовић Поповић и Љиљана Никшић из Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова и Младен Весковић и Милан Петковић из Сектора за савремено уметничко стваралаштво, односно, из Сектора за информисање и медије, Министарства културе и информисања.

Др Бојан Тубић, помоћник министра просвете, науке и технолошког развоја представио је пројекте и програме за које ово министарство издваја из буџета за област високог образовања, где су на првом месту стипендије, које се годишње повећавају за 18. Ове године за стипендирање студената издвојено је 31.500.000 динара. Друга област која се финансира јесу лектори у иностранству, за шта је опредељено четири милиона динара, те је за ову област потребно у наредном периоду издвојити додатна средства, имајући у виду да су средства која постоје довољна за финансирање само четири лектора. Тубић је навео и да ће податке за основно и средње образовање Министарство доставити Одбору накнадно.

Пројекте и средства Министарства спољних послова који се финансирају преко Управе за сарадњу са дијaспором и Србима у региону представиле су Николина Милатовић Поповић и Љиљана Никшић, које су навеле да је Управа носилац трећег дела буџета Министарства, као и да средства са којима располаже нису велика те их је потребно увећати.

Овогодишњи буџет је чак нижи у односу на претходну годину за четири до пет милиона динара и износи 157.439.000 динара. Од тог износа 100.402.000 динара опредељено је за програмску активност сарадње са Србима у региону и дијаспори и за пројекте очувања националног и културног идентитета Срба. Оне су навеле да су корисници средстава удружења у региону и дијаспори, али и организације и удружења из Србије. Такође, ове године је опредељен и износ од 4.700.000 динара за набавку књига и дидактички материјал. Наглашено је и да је потребно да као држава одредимо пројектне задатке које треба повезати са важним догађајима од националног значаја и формирати интерресорни тим који ће се овим бавити.

Младен Весковић из Сектора за савремено уметничко стваралаштво Министарства културе и информисања навео је да су средства опредељена за дијаспору и Србе у региону при овом Министарству у износу од 12 милиона динара и активности се спроводе преко конкурса. Било би добро да су средства већа како би се задовољиле потребе, јер је пријава сваке године све више. Средства су намењена за организације које су регистроване ван граница Србије, посебно оне које су из региона.

Милан Петковић из Сектора за информисање и медије Министарства културе и информисања истакао је да је потребно повећање средстава за финансирање садржаја на српском у земљама региона. Овогодишњи буџет за медије је мањи за 8,7 одсто и износи 21.320.000 динара, иако се бележи већи број пријава у односу на ранији период. Сва средства су намењена медијима у региону, и то за пројекте на годишњем нивоу. Министарство такође финансира и конкретне одрживе пројекте у региону који су везани за проблеме на терену, а наравно ту је и финансирање националног јавног сервиса који је доступан у региону и дијаспори.

Након расправе, чланови Одбора донели су два закључка, и то да се у наредном периоду организује састанак чланова Одбора и представника министарстава спољних послова, културе и информисања, просвете, науке и технолошког развоја, за рад, борачка и социјална питања и омладине и спорта на коме би се дефинисали капитални пројекти за наредну годину и разговарало о могућности повећања буџета у министарствима опредељених за сарадњу са дијаспором и Србима у региону и да Одбор подржава све активности министарстава спољних послова, културе и информисања и просвете, науке и технолошког развоја, које се предузимају у циљу побољшања положаја Срба у дијаспори, а нарочито у региону.

У наставку седнице размотрена је и Иницијатива за одржавање састанка са Комисијом за румунске заједнице у иностранству Представничког дома Парламента Румуније. Чланови Одбора одлучили су једногласно да се Иницијатива прихвати и да се састанак одржи у септембру ове године у Београду.

Председник Одбора информисао је на крају седнице чланове Одбора о одржаним састанцима између две седнице Одбора и о допису организације Срба из Венецуеле, који су указали да у тој земљи живи велики број Срба који би желели да имају српско држављанство, чије добијање је отежано високим административним трошковима и непостојањем амбасаде Србије у тој земљи. Договорено је да се овај допис упути на даљу надлежност Министарству спољних послова.

Седници је председавао председник Одбора Миодраг Линта, а присуствовали су следећи чланови и заменици чланова Одбора: прим. др Владо Бабић, Блажа Кнежевић, Оливера Огњановић, Мирјана Драгаш, Александар Марковић, Зоран Бојанић, Александар Чотрић и Марјана Мараш.

„Српска стварност“ / парламент.гов.рс /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here