Mesto za reklamu

01. 02. 2020.

На Тргу Николе Пашића у Београду одржан је протест “Да се види Н1”, у знак подршке телевизији Н1. Главни говорник проф. др Чедомир Вучић истакао да  тамо где се информације ускраћују, ускраћује се спознаја истине и гуши се слободан избора, зато не дозволимо да нам ускрате гледања ТВ Н1.

Главни говорник, угледни професор Чедомир Чупић најпре је рекао да су се грађани окупили на протесту на Тргу Николе Пашића у Београду јер не желе да дозволе да им се ускрати гледање телевизије Н1.

“Ово је још један драстичан и бруталан покушај да нам ставе повезе преко очију и запуше уши за истинито, тачно и објективно информисање”, реако је Чупић.

Додао је да “тамо где се информације ускраћују, ускраћује се спознаја истине и гуши се слободан избора”.

“Овај потез Александра Вучића и његових најближих сарадника из извршне власти није ништа друго до напад на две универзалне вредности – истину и слободу, без којих нема доброг информисања нити достојног живота”, рекао је Чупић.

Према његовом мишљењу, грађани који протестују имају два основна захтева – бојкот избора и враћање телевизије Н1 у 300.000 домаћинстава.

“У име јавног интереса Телеком, који је великом делом у власништву државе, морао би да изврши налог који се тиче права свих грађана да буду истинито и тачно информисани и да медијима који обављају посао на високопрофесионалан начин омогући присутност у медијском простору Србије”, рекао је професор Чупић.

Чупић додаје да нема комерцијалног интереса који може бити изнад општег интереса.

“Новинари треба да знају да нема истине без слободе и слободног духа. Када маниплуатори и пропагандисти залажу за слободу онда слобода завршава у пдовали лажи и неслободи. Александар Вучић је од доласка на власт потпуно потчинио свом личном интересу све електронске медије који су добили националну фреквенцију. То што се дешава на тим медијима не припада новинарству”, поручио је Чупић.

Чупић каже да је ТВ Н1 у медијском мраку “само једна свећа за који се боре они који хоће да виде и чују нешто што припада истини, тачности и објективности”.

“И сада хоће и тај пламен пригуше и сведу на скоро непрепознатљиву светлосну тачку. Овде смо изашли да бисмо тај пламен сачували и да би преко њега сутра унели светлост у мрачно медијско стање Србије”, рекао је Чупић.

Додао је да зачуђен реаговањем европских званичника односно, како је рекао, суздржаним и благим упозорењем Александру Вучићу и извршној власти. Чупић је стога позвао јавност демократских земаља Европе да подигне глас.

Учесницима протеста обратила се и професорка Биљана Стојковић која је изјавила да “праву Србију не можемо да видимо у медијским дрогама које нам се потурају”.

“Господар добро зна да се његова владавина заснива управо на овој медијској дроги, да је његова владавина један шарени балон без садржине и да он може пући у сваком тренутку. Слободни медији су његови највећи непријатељи, он то добро зна”, рекла је Стојковић.

Она је упитала да ли би грађани чули за афере Крушик, Јовањица, хеликоптер, смрт Станике Глигоријевић, плагијат, купљене дипломе, да постоји јунак Александар Обрадовић да није било слободних медија.

“Порука је врло јасна – слободно и објективно информисање је једно од основних људских права. Када су нам то одузели, онда су неприметно могли да нам одузму сва друга људска права. Имајте и то на уму. Нисмо ни осетили кад нам је све друго отето”, рекла је она.

Према њеним речима, демократија подразумева слободне медије који пружају различите информације.

“Солидарност је наша снага, то увек имајте на уму, и због тога не дамо Н1”, поручила је професорка Стојковић.

Новинар Филип Младеновић је рекао да на почетку 2020. године “имамо само једну слободну телевизију – Н1, један слободан дневни лист и три-четири слободна недељника”.

“Ми данас не бранимо овде само једну слободну телевизију која је преузела улогу јавног медијског сервиса Србије, ми бранимо нормалност, здрав разум. Борећи се за Н1, ми се боримо за слободу медија у Србији”, поручио је он. Додао је да је “слобода медија темељ нормалне, европске, цивилизоване Србије”.

Проетст је одјавио Срђан Миливојевић који је поручио да је Н1 постао “мегафон жељних слободе, светионик који обасјава све напредне афере, добошар наше савести, разглас свих оних који трагају за истином”.

“Тај Н1 је постао наше светло на крају тунела”, поручио је Миливојевић.

Окупљени су носили балоне и транспаренте #dasevidiN1.

Када је завршен протест у знак подршке Н1, учесници су се упутили у Комбанк дворану, како би се придружила скупу Савеза за Србију.

„Српска стварност“ / Агенције, Фото: FoNet/Aleksandar Levajković /

 

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here