Mesto za reklamu
  1. 05. 2021.

Сви грађани Републике Србије од данас могу преузети Дигитални зелени сертификат, односно потврду о извршеној вакцинацији против коронавируса и резултатима различитих тестирања на ковид 19.

Директор Канцеларије за ИТ и еУправу Михаило Јовановић каже да Дигитални зелени сертификат представља обједињену потврду којом се доказује да ли су грађани примили вакцину против коронавируса и да ли имате резултате тестирања на ковид 19.

“Сертификат представља потврду која је квалификовано електронски печатирана и као таква не може бити фалсификована нити злоупотребљена. Дигитални зелени сертификат, поред личних података – имена, презимена, ЈМБГ-а, пола и броја пасоша, садржи податке да ли је лице вакцинисано, број примљених доза, као и датум примања прве и друге дозе. Такође, овај сертификат садржи и резултате пи-си-ар, антигенског и серолошог теста”, објашњава Јовановић.

Да би се добио Дигитални зелени сертификат потребно је да грађани буду регистровани на Порталу еУправа.

Након пријаве и одабира услуге Дигитални залени сертификат приказује се опција “покрени услугу”.

Потребно је да, након покретања опције “покрени услугу”, грађани провере своје податке, потврде имејл адресу и за пар минута Дигитални електронски сертификат стиже на одабрани имејл.

Упутство за регистровање налога на Порталу еУправа је доступно ОВДЕ.

Очитавањем QR кода на Дигиталном зеленом сертификату добијају се следећи статуси:

  • за вакцинацију зелена боја уколико је примљена прва и друга доза вакцине, односно прва доза код вакцине “Астра-Зенека”;
  • за резултате пи-си-ар и антигенског теста зелена боја уколико су ови тестови урађени у последња 72 сата и уколико су негативни;
  • за резултат серолошког теста зелена боја уколико је урађен у последњих шест месеци (за невакцинисане особе), односно два месеца (за вакцинисане особе) и уколико је IgG параметар позитиван.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here