Mesto za reklamu
  1. 08. 2020.

Од ове недеље на КиМ  поједине приватне здравствене установе, које имају дозволу Министарства здравља, почеће да обављају серолошке и ПЦР тестове на Ковид -19.

Косовски министар здравља, Арменд Земај, најавио је раније да су лиценце добиле 33 лабораторије за Ковид-19, које ће пружати услуге серолошких испитивања, док су само две лабораторије лиценциране за ПЦР тестирање, пише Коха.

Према владиној уредби, цена серолошког теста, не сме бити већа од 20 евра, док ће за ПЦР тестове бити потребно издвојити и до 50 евра.

До сада се на Косову тестирање на Ковид-19 спроводило само у лабораторији Националног института за јавно здравље у Приштини, док су од 17. јула серолошка испитивања почела да се врше и у сектору примарног здравственог система, односно у Центрима породичне медицине који су у надлежности Општине Приштина.

Серолошки тестови су они на основу којих се може утврдити да ли је особа имала корона вирус и ради се путем узорака крви.

Са друге стране, ПЦР (Полyмерисе цхаин реацтион) тест одређује да ли је вирус активан у организму, а врши се анализом брисева из носа и грла.

Према најновијим подацима, од почетка епидемије, на Косову је тестирано 40.646 сумњивих узорака, где је присуство вируса потврђено код 10.247 особа.

Тренутно се у Националном институту за јавно здравље у Приштини дневно спроведе од 400 до 500 тестирања.

Министарство здравља је саопштило да ће до краја ове године да уради 100 хиљада виролошких тестирања и да удвостручи број серолошких анализа, како би се видела стопа стеченог имунитета становништва, нарочито у популацији код које никада није дијагностификован корона вирус.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here