Mesto za reklamu
  1. 0 06. 2022.

Канцеларија за информационе технологије и електронску управу Владе Републике Србије саопштила је да је грађанима Србије од данас омогућено да путем нове услуге еУверење на порталу локалне пореске администрације lpa.gov.rs добију електронско уверење да су измирили пореске обавезе везане за порез на имовину, без одласка на шалтере.

Путем портала ЛПА грађани у пар кликова могу да поднесу захтев за добијање овог уверења, а електронски документ могу да преузму или на порталу ЛПА или у свом еСандучету на порталу еУправа.

За коришћење ове услуге потребно је да грађани буду електронски идентификовани квалификованим електронским сертификатом, без обзира да ли је у клауду или на смарт картици/ УСБ токену.

Захтев за добијање уверења могу поднети физичка лица, предузетници и правна лица, а захтев се може поднети свим локалним пореским администрацијама које су омогућиле обраду електронских уверења.

Директор Канцеларије за информационе технологије и електронску управу Михаило Јовановић истакао је да су само прошле године локалне пореске администрације у Београду издале преко 120 хиљада ових уверења на захтев грађана.

Због тога смо се одлучили да и ову услугу дигитализујемо и олакшамо свим грађанима, али и привреди, да електронски поднесу захтев и добију еУверење без одласка на шалтере. Услуга еУверење тренутно је доступна у 37 локалних пореских администрација, а током лета очекујемо да и остале локалне пореске администрације омогуће ову услугу, додао је Јовановић.

Како до еУверења:

– Потребно је да будете регистрован корисник на порталу еУправа високим нивоом поузданости (квалификованим електронским сертификатом у клауду, на картици или УСБ токену);

– Више информација како до бесплатног сертификата у клауду доступно је овде;

– Пријавите се на портал lpa.gov.rs;

– Из менија изаберите опцију Уверења и попуните податке;

– Уколико сврха издавања овог уверења захтева плаћање административне таксе, то можете урадити електронски на порталу ЛПА;

– Након што поднесете захтев, локална пореска администрација има рок од 8 дана да вам изда електронско решење које можете преузети или на порталу ЛПА или у свом еСандучету на порталу еУправа.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here