1. 01. 2021.

Директор Канцеларије за информационе технологије и електронску управу Владе Републике Србије Михаило Јовановић изјавио је данас да је сада више од 180.000 грађана изразило интересовање за вакцинацију преко портала еУправе, а приближно 2.000 њих се пријавило телефоном преко кол-центра.

Јовановић је у изјави за агенцију Танјуг истакао да је пријављивање веома једноставно и да постоји једноставан електронски упитник, а да грађани не морају да буду регистровани на поменутом порталу.

За старије грађане пријављивање могу да обаве и њихови млађи укућани, и већ сад имамо податак да 10 одсто пријављених чине старији од 75 година, рекао је директор Канцеларије.

Према његовим речима, у пријаву се уносе јединствени матични број, име и презиме, адреса електронске поште, мобилни и фиксни телефон и општина на којој желе да се вакцинишу.

Осим тога, грађани треба још да обележе да ли имају неке специфичне болести, а након пријављивања добијају СМС или имејл потврду да су изразили интересовање, објаснио је он.

Јовановић је упутио апел грађанима да користе портал еУправе за пријављивање јер је то бржи и лакши начин да се изрази жеља за вакцинисањем против коронавируса.

Према његовим речима, од јутрос, уз подршку „Телекома Србија“, ради и кол-центар за пријављивање телефоном на броју 0800 222-334 за оне грађане који не могу то да обаве електронски.

Поступак је сличан, с тим да ће све неопходне податке у пријави уносити оператери, а усмено саопштавање потребних података, провера да ли су исправни и разговор са оператером може да потраје и чини да овај начин пријављивања буде спорији, навео је он.

Јовановић је указао на то да је телефон кол-центра доступан до 8 до 20 часова сваког дана, а пријављивање преко портала је могуће 24 сата.

Битно је да се грађани изјасне коју вакцину, коју је одобрила Агенција за лекове и медицинска средства Србије, желе, и ми препоручујемо да се определе за ту опцију, нагласио је он, објаснивши да ће у логистичком смислу бити знатно лакше да се организује масовна вакцинација грађана на тај начин.

Јовановић је указао на то да је скоро 50.000 пријављених грађана изабрало опцију било која вакцина, додавши да, ако неко има жељу да се вакцинише неком посебном вакцином, може и ту опцију да одабере.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here