Mesto za reklamu
  1. 05. 2021.

Славни певач Ђорђе Марјановић преминуо је данас у 90-ој години од последница заразе коронавирусом. Како преносе београдски медији, био је прикључен на респиратор и лекари су се претходних дана борили за његов живот. Саучешће породици и свим поштоваоцима његове песме упутили су највиши званичници Србије.

Ђорђе Марјановић је највећа некадашња југословенска и српска музичка звезда чија каријера траје више од пола века. Први је певач који је имао званичне клубове обожавалаца у бившој Југославији.

Рођен је у Кучеву 1931. године. У Пожаревцу је завршио гимназију, а потом је напустио студије фармације у Београду. Убрзо почиње да ради као статиста, између осталог и у ЈДП-у.

Први пут је наступио као певач на аудицији коју је организовало Удружење џезиста Србије.

Прву плочу “Музика за игру”, објавио је за ПГП-РТБ 1959. године и она је продата у 11.000 примерака.

Наредне године почиње каријеру у Совјетском савезу, где је био веома популаран и где је одржао концерте са бројном публиком.

Учествовао је на готово свим југословенским фестивалима забавне музике – Београдско пролеће, Песма лета, Сплитски фестивал, Загребачки фестивал и други.

Остао је упамћен по многим хитовима, међу којима су Звиждук у осам, “Лазарела”, “Романа”, “Моје лудо срце”…

Од публике се опростио у мају 2004. године, концертом у Центру Сава.

Поводом његовог 75. рођендана, Културно-образовни програм РТС-а направио је серију “К”о некад у осам” од пет епизода о његовом животу и каријери, чија је промоција одржана у Руском дому, уз присуство делегација Русије, Белорусије и Украјине.

За његов 80. рођендан, у октобру 2011, у Дому синдиката у Београду одржан је коцерт “Милорду с љубављу”.

Широм Србије, постојали су клубови обожавалаца Ђорђа Марјановића, “ђокиста”, које је он редовно обилазио.

На одушевљење публике, у јуну 2016, појавио се на фестивалу Песма лета у Смедереву и на плејбек извео песме Звиждук у осам, Романа и Никад није касно.

Ђорђе Марјановић је добитник великог броја награда и признања, међу којима су Златни микрофон Радио Београда (2016), Сретењски орден трећег степена (2015), Златна плакета Београда.

Саучешће породици Ђорђа Марјановића упутили највиши званичници Србије

Најдубље саучешће породици, колегама и поштоваоцима његове музике упутио је председник Србије Александар Вучић:

“Изузетно ме је погодила вест о смрти Ђорђа Марјановића, певача који је својим јединственим сценским наступом обележио једну од најлепших епоха наше музике. Његови бројни хитови се и данас памте, а свестрана уметничка личност упечатљиво остаје у сећању многих генерација.”

Телеграм саучешћа упутила је и потпредседница Владе Републике Србије и министарка културе и информисања Маја Гојковић:

“Са великом тугом примила сам вест о смрти легенде наше музичке сцене. У овом тужном тренутку, у име Министарства културе и информисања и своје лично име изражавам искрено саучешће.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here