Mesto za reklamu
  1. 0 07. 2020.

Министарство финансија је најавило да ће сутра бити исплаћена трећа минимална зарада за 1.042.114 запослених у Србији у укупном износу од 31 милијарду динара.

Држава је до сада помогла привредницима да исплате три минималца са износом од 94 милијарде динара, односно са приближно 800 милиона евра.

Од почетка кризе, изазванe пандемијом коронавируса, држава је путем директних давања и ослобођења од пореских обавеза привреди и грађанима помогла са 278,64 милијарде динара, односно са 2,3 милијарде евра.

Реч је о подршци која је оцењена као једна од највећих у региону. Са исплатом овог трећег минималца покрили смо период од три месеца, иако је ванредно стање и немогућност пословања трајало двоструко краће.

Послодавци су захваљујући томе задржали неопходну ликвидност и обезбедили средства за исплату зарада, док су, с друге стране, радници задржали своја радна места.

Сада предстоји заједничка борба – да очувамо постојећа радна места, поручују из Министарства финансија, наводећи податак да је преко Фонда за развој до сада одобрена 1.061 кредитна линија у укупном износу од приближно 6,12 милијарди динара, или око 51 милион евра.

На ово треба додати да је на име одложених пореза и доприноса привреда релаксирана са 105,88 милијарди динара, односно са приближно 890 милиона евра, додао је министар.

У исто време одобравају се и комерцијални кредити преко банака, где је до сада одобрено више од 6.332 кредита, укупне вредности 526 милиона евра. Такође, ради се и на одобравању захтева за још 3.449 кредита укупне вредности 453 милиона евра.

Подсећамо и да је за исплату помоћи од 100 евра грађанима издвојено 72,5 милијарди динара, што је додатних 600 милиона евра из републичког буџета, а свим тим мерама заокружен је посао обезбеђивања неопходне ликвидности у финансијском систему Србије.

Министар финансија Синиша Мали поручује да су нам сада потребне иницијативе и предузетништво које ће да пронађе решење за пословање у новим околностима. Отворени смо за све предлоге јер само удруженим напорима можемо доћи до резултата, поручио је Мали.

Према његовој оцени, пред нама су велики изазови јер је тешко проценити колико ће трајати здравствена криза у вези са коронавирусом, при чему није на делу само криза ликвидности.

Видећемо шта доноси јесен и предстојећи период. Економији не преостаје ништа друго него да се прилагођава новонасталим околностима, поручио је министар.

Мали је истакао да морамо пронаћи начин да функционишемо у новом систему, који нам сада намећу измењене околности на међународном тржишту.

Много тога се већ сада мења – међународна робна размена, ланци снабдевања, а на снази је велико потенцирање дигиталне и циркуларне економије, указао је он.

Србија може да буде тачка у том координатном систему чији параметри показују способност одрживог развоја, али на томе морамо да радимо сви јер флексибилност у пословању, иновативност, идеје и знање воде људску цивилизацију напред, поручио је Мали.

Према његовим речима, на држави је да се посвети својој основној изворној функцији која је усмерена на унапређење пословног амбијента, уклањању сувишног администрирања које оптерећеује привреду, унапређењу јавне управе и функционисања јавних предузећа, која значајно генеришу привредни раст читаве земље.

Велика је одговорност на нама и морамо бити паметни, хватати корак са другима, бити нова карика у том новоуспостављеном ланцу снабдевања, а ту пре свега видим шансу за наше добављаче и кооперанте, нашу прерађивачку и ауто-индустрију, закључио је Мали.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here