Mesto za reklamu
  1. 06. 2019.

Одржавање дијалога између Косова и Србије једини је начин да се смање тензије и побољша положај мањина које тамо живе, изјавио је високи комесар ОЕБС-а за националне мањине Ламберто Занијер за Спутњик.

„Дијалог, како између Приштине и Београда, тако и унутар заједница на Косову, једини је начин да се реши проблем напетости и побољша ситуација мањинских група које тамо живе“, рекао је Занијер.

Он је истакао да на Косову већ постоје механизми за заштиту права свих група становништва, али су за њихово функционисање потребне „јака политичка воља и конзистентна стратегија коју подржава међународна заједница“.

„Одредбе које се односе на употребу језика, државне службе и приступ правосуђу посебно су важне за побољшање благостања свих заједница на Косову“, додао је Занијер.

Срби су највећа мањина која живи на територији Косова и њихов број достиже 150.000.

Акција специјалних полицијских одреда самопроглашеног Косова на северу покрајине почела је 28. маја ујутру, под изговором да је реч о акцији против организованог криминала.

Косовска полиција је упала на север Косова и Метохије у оклопним возилима. Локални Срби су поставили барикаде на трасама у Косовској Митровици и Зубином Потоку и сукобили се с полицијом, након чега је дошло до пуцњаве.

Косовска полиција је саопштила да је током операције ухапшено 19 њених сарадника, а власти Србије су навеле да је ухапшено деветоро грађана. Шесторо је ослобођено 30. маја, а троје је на лечењу у болници у Косовској Митровици.

Неколико људи је повређено, међу њима и троје полицајаца, новинар и два сарадника Уједињених нација, од којих је један Рус Михаил Красношчеков.

Њему су дијагностиковани преломи лобање и горње вилице. Рус је касније превезен у Београд на лечење. Косовске власти су саопштиле да ц́е захтевати да му буде одузет имунитет сарадника УН.

«Српска стварност»

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here