Mesto za reklamu
  1. 11. 2018.

Представник Организације за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) за слободу медија Харлем Дезир изразио је забринутост због ограничавајућег утицаја недавних трговинских мера Приштине на дистрибуцију српске штампе на Косову.

Оваква реакција уследила је након јучерашњег разговора Дезира са председницом Владе Републике Србије Аном Брнабић и њеног апела да се права Срба на Косову заштите по хитном поступку.

У саопштењу ОЕБС-а се наводи да је Дезир указао на неопходност заштите права свих грађана на приступ информисању на свом језику.

Приступ новинским листовима, укључујући српске штампане медије, мора бити загарантован за све грађане и локалне заједнице у сваком тренутку, рекао је он и нагласио да медији и приступ информацијама не би требало да буду колатерална жртва тренутне ситуације.

У саопштењу се подсећа на то да су се, након увођења повећаних тарифа на увоз робе из централне Србије, прошле недеље појавили наводи да српска штампа не стиже до киоска на Косову.

Дезир је, у складу с тим, подвукао да несметано право грађана на информисање и плуралистичка штампа морају бити обезбеђени и заштићени у свим околностима, без баријера.

Он је закључио да би право на информисање на матерњем језику требало узети у обзир и да би мере које ограничавају медијски плурализам требало укинути јер медији представљају кључни стуб демократије, додаје се у саопштењу.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here