Mesto za reklamu
  1. 08. 2020.

Међународни посматрачи ОЕБС-а оценили су данас да су парламентарни избори у Црној Гори спроведени на ефикасан и транспарентан начин, али указују на то да је владајућа партија имала „неправедну предност“ због широко распрострањене злоупотребе положаја и државних ресурса, као и велике медијске покривености.

Kако се наводи у саопштењу ОЕБС-а, избори су одржани у окружењу „интензивно поларизоване расправе“ око питања цркве и националног идентитета, преноси Танјуг.

Посматрачка мисија, која је заједнички подухват Kанцеларије за демократске институције и људска права ОЕБС-а (ОДИХР) и Парламентарне скупштине ОЕБС-а, наводи да су црногорски председник Мило Ђукановић и други високо позиционирани званичници у великој мери били укључени у кампању, чиме је, како наглашава, замагљена граница између државе и владајуће партије.

Специјална координаторка и вођа ОЕБС-ових краткороцних посматраца, Маргарета Kедерфелт, оценила је да је кампања била тешка, али истиче да је владајућа странка имала корист од неравноправних услова.

Она је навела да је пандемија корона вируса имала утицај на кампању и изборе, али је указала да је њен значај мањи него значај великих дебата у вези са црквом и националним идентитетом.

У саопштењу се додаје и да здравствени протоколи нису доследно примењивани.

Наводи се и да је кампања била мирна, упркос често супротстављеним тоновима, као и да су кандидати, у време рестриктивних мера због корона вируса, успели да допру до бирача и пошаљу своје поруке.

Шеф Ограничене мисије ОДИХР-а за посматрање избора, Тамаш Месарич, оценио је да је жалосно што су пропусти у закону и недостатак независног надзора медија омогућили злоупотребу службених и државних ресураса.

„Потребна је снажна политичка воља широм политичког спектрума како би се побољшао закон и пракса избора кроз инклузиван процес реформи“, навео је Масарич.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here