Mesto za reklamu

01. 08. 2019.

Чим буду добили званичан позив од Владе Србије да надгледају процес парламентарних избора који се очекују на пролеће, ОЕБС Канцеларија за демократске институције и људска права (ОДИХР) темељно ће проценити предизборно окружење и припреме за предстојеће гласање и препоручити да ли су и какве активности њихових експерата у Србији потребне.

Ово је за “Новости” речено у ОДИХР, чија портпаролка Катја Андруш напомиње за тај лист да они позив да посматрају изборе углавном добијају три, четири месеца пре термина одржавања.

“Тако да не очекујемо да ће српске власти контактирати са нама још извесно време. Када проценимо да ли су и какве изборне активности у Србији потребне, послаћемо захтев преосталим чланицама ОЕБС-а да делегирају посматраче”, каже она.

У наредним месецима требало би да буде познато колико ће чланова посматрачке мисије ОДИХР упутити у Србију као и колико ће их бити распоређено на самим бирачким местима, а колико у Републичкој изборној комисији.

Из ОДИХР напомињу да је посматрање избора кључна област њиховог рада.

Њихови посматрачи надгледали су 13 председничких и парламентарних избора у Србији од 1997. године. На председничке изборе 2017 послали су шест стручњака из шест земаља ОЕБС.

Током гласања за парламент 2016 мониторинг мисија ОДИХР имала је 10 стручњака са седиштем у Београду и 12 дугорочних посматрача.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here