Mesto za reklamu
  1. 07. 2020.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије Марко Ђурић изјавио је данас да је српска страна током два дана техничких разговора у Бриселу са представницима Приштине и ЕУ изнела бројне аргументе везане за судбину несталих Срба у покрајини, отворила питање повратка расељених и размотрила питања економских инвестиција ЕУ у регион.

Ђурић је у изјави за агенцију Танјуг навео и да је приштинска страна одбила да учествује у другом дану разговора о економској сарадњи, али и најавио могући наставак техничког дијалога већ у наредним данима.

Србија још потражује на стотине убијених и оних које је терористичка ОВК отела. Чињеница је и да 212.654 особа још увек живи протерано са својих огњишта, од чега 196 хиљада на подручју централне Србије, а да Приштина за 20 година није направила ни помак да би цифра од 1,9 одсто одрживог повратка била померена набоље, истакао је он.

Директор Канцеларије је напоменуо да је делегација Београда током првог дана техничких разговора указала на то да нико није одговарао за ратне злочине почињене над Србима у покрајини.

Јуче након састанка, као делегација отишли смо у цркву Светог Саве у Бриселу да одамо пошту убијеним жетеоцима у Старом Гацком, како бисмо и на тај начин међународној јавности указали на то да за злочине над Србима нико није одговарао, подсетио је он.

Према његовим речима, делегација Приштине је одбила да учествује на састанку, другог дана разговора, који је требало да буде посвећен економској сарадњи Београда и Приштине.

Ђурић је истакао да је са представницима Европске комисије српска страна сама разговарала о плану инвестиција од више од 12 милијарди евра подршке за Западни Балкан у наредних седам година.

Као озбиљна и одговорна страна, уз присуство експерата, послали смо најбољу могућу слику о приступу Србије овом дијалогу и жељи да се питања решавају на миран начин. Са друге стране, не могу рећи да су сви учесници имали једнако озбиљан и одговоран приступ, оценио је директор Канцеларије.

Он је са жаљењем констатовао да је председник Владе привремених институција у Приштини Авдулах Хоти ”у политичком смислу покушао да подметне клипове у точкове разговора у Бриселу износећи неистините тврдње о њиховој садржини и карактеру”.

Ови технички разговори о питањима несталих особа, расељених и економској сарадњи, уз жаљење што приштинска страна није хтела озбиљније да разговара о економској сарадњи, имали су за циљ да се ситуација сагледа, нормализује и реши у највећој могућој мери. Лажи о некаквом разговору о признању Косова само су у функцији дневне политике у Приштини, нагласио је Ђурић.

На питање да прокоментарише изјаву Хашима Тачија и Авдулаха Хотија који су из Приштине поручили да не желе да дијалог са Србијом ”спуштају на техничке расправе”, он је рекао да је ту Србија да покаже озбиљност и одговорност у разговорима, а не да даје неодговорне изјаве.

Директор Канцеларије је навео да су лидери приштинских институција упозорени од највиших званичника ЕУ да се не баве пропагандом и измишљањем тема за дневнополитичку употребу, већ да разговорима приступе на озбиљан начин.

Он је најавио да ће се у наредних неколико дана постићи договор о наставку техничких разговора, што би се могло догодити већ следеће недеље у Бриселу.

Видећемо да ли након изјава званичника из Приштине постоји спремност за наставак дијалога, поручио је он и додао да је делегација Београда током претходна два дана поново покренула и питање спровођења договора о Заједници српских општина и других споразума од значаја за српски народ у покрајини.

Ђурић је нагласио да и код представника ЕУ постоји спремност да се до сада постигнути споразуми спроведу, укључујући и споразум о ЗСО.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here