Mesto za reklamu
  1. 12. 2021.

Омикрон, нови сој корона вируса се увелико шири планетом. Појавио се крајем новембра у Јужној Африци и до сада је потврђен у 110 земаља. Због брзине ширења многе земље поново се закључавају. У првом тренутку није се чинио тако опасним, али све је више који од последица које носи умиру. Докторка Анђелика Коци га је прва идентификовала и већ има искуства са преко стотину пацијената. Иначе је и председница Медицинског удружења Јужне Африке. Преносимо вам њене речи и њено искуство, како препознати Омикрон сој, од кога се већ страхује.  

„Доминантан симптом је био тај да су пацијенти здрави отишли на спавање, а током ноћи су почели да осећају и врућину и хладноћу, имали су ноћно знојење. Пробудили су се наредног јутра са главобољом, боловима у грудима, чак и боловима у леђима. Малаксалост коју осећају није био обичан умор, овога пута је тело било уморно, пацијент се не осећа добро.

Мањи број пацијената је имао суви кашаљ и бол у грлу, али то није био разлог зашто си дошли код лекара. Наравно, главно је што се нису осећали добро.

У почетку то су били пре свега млађи пацијнети, али сада долазе углавном они старији, са више од 30 година. Долазе и мушкарци и жене.

Омикрон сој ковида доминантно изазива мускуло-скелетне симптоме и ако се одмах започне са терапијом, лечење траје 3 до 5 дана.

Невероватно је али се људи уз терапију заиста брзо опорављају. Они невакцинисани имају много озбиљније симптоме, него вакцинисани.

Код „делте“ вируса смо иамли више респираторних симптома. Али код оба соја, ако су симптоми озбиљнији добија се упала плућа.

„Омикрон“ ипак има мање и блаже симптоме. Дефинитивно је мање преминулих, али и број пацијената на одељењим интензивне неге није тако висок.

Морате да знате симптоме „Омикрона“, да реагујете ако се не осећате добро и да се тестирате. Морате посетити свог лекара. Треба одмах са терапијом и потребно је мировати.

Сви морају да наставе да носе маске и да се вакцинишу. Они који имају повећане ризике нарушеног здравља треба да приме и бустер дозу вакцине.

Треба избегавајте гужве, нарочито током предстојећих новогодишњих празника. Забаве апсолутно треба прескочити и свака окупљања на којима је више људи. То је једини начин да избегнете „Омикрон“ сој – наглашава и понавља др Анђелика Коци, лекарка из Јужне Африке која се, ако не прва,  међу првима сусрела са новим сојем ковида „Омикрон“ вирусом о коме се данас прича у свим земљама света.

„Српска стварност“  / Ј. С. Др Анђелика Коци, Јужна Африка /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here