Mesto za reklamu
  1. 06. 2022.

Министар без портфеља у Влади Републике Србије задужен за иновације и технолошки развој Ненад Поповић и заменик председника Владе Руске Федерације Јуриј Борисов одржали су билатерални састанак на маргинама 25. петербуршког међународног економског форума „SPIEF2022“.

На састанку Поповића и Борисова, који су председници српског, односно руског дела Међувладиног комитета за сарадњу Србије и Русије, поручено је да су владе двеју земаља спремне да уложе максималне напоре како би се омогућило несметано одвијање билатералне трговинске размене у условима тренутне политичке кризе у Европи.

Током разговора акценат је стављен на привредну сарадњу двеју земаља и конкретне проблеме са којима се суочавају привредници.

Саговорници су оценили да је неопходно да се у свакодневној комуникацији у оквиру Међувладиног комитета проналазе решења за потешкоће привредника, а посебно извознике воћа, поврћа и прехрамбених производа који се сусрећу са бројним проблемима у транспорту робе.

Поповић и Борисов су изразили задовољство због високог степена развијености билатералних односа Србије и Русије.

Спољнотрговинска размена прошле године је износила приближно 2,8 милијарди долара, што је раст 13,1 одсто у односу на 2020. годину.

Извоз Србије у Русију је износио близу милијарду долара, а вредност увоза из Русије у Србију 1,8 милијарди долара. Овакав развој трговинских односа резултирао је тиме да Русија постане четврти спољнотрговински партнер Србије.

Поповић је подсетио на то да су председници Александар Вучић и Владимир Путин постигли договор о потписивању уговора о снабдевању гасом по изузетно повољним условима, пружајући на тај начин снажну подршку развоју стратешке сарадње Србије и Русије.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here