Mesto za reklamu
  1. 05. 2020.

Председник САНУ Др Владимир Костић је у ауторском тексту за недељник НИН  позвао да коначно отпочне дијалог у Србији како друштво не би “по неком злокобном правилу понављало исте заблуде и грешке”

Први човек САНУ академик Костић пишеда  га узнемирава осећај да друштво у Србији управо улази у спиралу насиља и да оно са неприхватљивом равнодушношћу и неодговорношћу посматра “севање повремених варница”. Казао је да се политички дискурс у Србији углавном заснива на негативном отклону од “других који су пакао”.

Председник САНУ између осталог истиче:

“Исцрпљени од подела, ми их и даље компулзивно понављамо, а наше поделе обично теже да буду коначне. Нема невиних, али је опште место да је одговорност првенствено у рукама оних који су на власти јер су и инструменти заплитања и расплитања највећим делом у њиховим рукама”.

Како је академик Костић нагласио, тим размишљањем он никога не ослобађа личне одговорности, већ покушава да укаже да нешто не ваља у већинском схватању демократије, политике и система, политичким рутинама у Србији и у домаћем доживљају вредности.

На, верујемо добронамерни, позив на дијалог реаговао је Савез за Србију и у свом јавном одговору наводе да подржавају позив председника САНУ Владимира Костића на дијалог. Указују да су ауторски текст председника САНУ разумели као јавни апел и да цене чињеницу да је први пут неко из једне националне институције послао такву трезвену поруку. Кажу: Слажемо се са констатацијом академика Костића о томе да “нема невиних” али и да је “одговорност првенствено у рукама оних који су на власти”. Увек смо били спремни на озбиљне разговоре о свим темама, поготово на оне који би довели до слободних избора и ослобађања медија и на тај начин створили услове за излазак друштва из кризе. Нажалост таквих разговора није било, па чак ни на теме око превазилажења уставне, политичке и економске кризе након пандемије корона вируса. Сагласни смо да су институције опустошене и да је власт персонализована, али да нас то не ослобађа одговорности да разговарамо са политичким противницима, јер алтернатива разговорима јесте грађански рат, кога се као и академик Костић и ми прибојавамо. Баш због тога нужан је хитан дијалога власти и опозиције. Али не “про форме”, да би се задовољио неко са стране, већ да би избегао сценарио кога се прибојава академик Костић, а и ми. Не бежимо од одговорности, али власт је на потезу.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here