Mesto za reklamu
  1. 12. 2019.

Део опозиционих странака изразио је незадовољство степеном поштовања људских права у Србији.

Лига социјалдемократа Војводине саопштава да држава не чини довољно да се у тој области постигне позитивни помак.

Међународни дан људских права је “под сенком” изостанка лустрације у Србији, каже се у саопштењу ЛСВ-a који је потписао портпарол странке Александар Мартон.

ЛСВ сматра да се прописани механизми заштите људских права недовољно одлучно користе, као и да Устав и закони не представљу квалитетну гаранцију поштовања права.

У саопштењу ЛСВ-a се наводи да постоји много примера дискриминације и нетолеранције, да се на каналима са националном фреквенцијом несметaно шире верска и национална мржња, да десничари прете грађанима на скуповима.

Додаје се и да су рањиве и мањинске групе често на удару екстремистичких група, док позиција жена и даље није на нивоу модерне државе.

ЛСВ тврди да су угрожена и права на рад и праведне услове рада и наводи да би у Србији требало да постоји министарство које би се бавило питањима заштите људских права.

Демократска странка је на Међународни дан људских права, оценила да је власт та која крши људска права.

Као примере за то ДС у саопштењу наводи случај Александра Обрадовића, радника “Крушика”, и услове за одржавање избора.

ДС је критиковала и јавне медијске сервисе да крше право на објективно и истинито информисање грађана.

Председник Покрета слободних грађана Сергеј Трифуновић је у саопштењу оценио да се грађани Србије још нису изборили за своја права и поручио да, како је навео, прижељкује да ускоро дође дан кад ће сваки грађанин Србије моћи да каже да је слободан.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here