Mesto za reklamu

11.02.2019.

Посланици више опозиционих посланичких клубова поновили су да бојкотују данашњу и све наредне седнице Скупштине Србије, коју су назвали “узурпаторским парламентом”, као и да ће убудуће у скупштинском холу успоставити “Слободан парламент”. Посланик покрета “Двери” Бошко Обрадовић рекао је да ће посланици опозиције на сваких пола сата организовати конференције за медије у холу на којима ће говорити о тачкама дневног реда, али да у скупштинску салу неће улазити због солидарности са грађанима који протестују у 50 градова у земљи. Посланица ДС Александра Јерков је истакла да грађанске протесте подржава 1500 професора универзитета и да их је министар Шарчевић понизио изјављујући да су они безначајни.

“Нека домаћа и међународна јавност зна да у Србији постоје два парламента, један узурпаторски, насилнички и други демократски, слободни који ће се одвијати у холу”, рекао је Обрадовић.

Обрадовић је истакао да ће посланици опозиције који су потписали текст “Споразум са народом” бојкотовати не само седнице републичког, већ и покрајинског и локалних парламената.

“Ми хоћемо да покажемо да они који овде седе нису народна скупштина, нису народ, нису држава Србија, они су отети парламент”, рекао је Обрадовић.

Посланица Покрета за спас Србије Санда Рашковић Ивић рекла је да за седам година од како “бесни напредњачка власт”, парламент постао “параван демократије” и да се у њему није расправљало о важим питањима попут Косова и Метохије, уласка или неуласка у ЕУ, сиромаштву.

Додала је и да на дневни ред није стављен ни један од 200 закона који је предложила опозиција.

“Ми не бојкотујемо парламент зато што смо се наљутили, јер нас омоловажавају, већ имамо обавезу према стотинама хиљада људи који демонстрирају у Србији и траже нормалан систем”, рекла је Рашковић Ивић.

Она је казала и да ће народни посланици кренути да обилазе грађане у свим градовима и разговарају са њима, како би Народна скупштина дошла у све градове.

Посланик Народне странке Мирослав Алексић оценио је да у држави постоји “колапс система”, да је парламент “проточни бојлер за законе” и да бојкотом не желе више да дају легитимитет урушавању демократије.

Алексић је казао и да су посланици опозиције позвали извршну власт и председницу парламента Маја Гојковићу да поднесу оставке јер су “приватизовали земљу”.

Ови посланици су у време обраћања новинарима у холу парламента развили транспарент “Један од пет милиона”.

Посланица Демократске странке Александра Јерков рекла је новинарима да је министру просвете, науке и технолошког развоја Младену Шарчевићу оставила петицију са потписима више од 1.500 потписа професора и сарадника универзитета и факултета који су пружили подршку грађанским протестима.

Александра Јерков је у Скупштини Србије казала да је петицију оставила симболично на вратима сале у којој се одржавала седница одбора за образовање.

“То су људи које је министар Шарчевић понизио, омаловажио говорећи како ту нема озбиљних имена. Оставила сам списак да га поново прочита, јер су ту имена пред којима би сваки министар просвете морао да буде мањи од ‘маковог зрна’. Министар је данас дошао да разговара о науци, а истовремено понижава оне који се тиме баве”, рекла је Јерков.

Посланица демократа је поручила да министар мора да зна да не може на такав начин да игнорише академску заједницу и да, како је рекла, родитељи студената нису гласали да Шарчевић и муфтија Муамер Зукорлић воде образовање у Србији.

На седници парламента учествују посланици Српске радикалне странке, Либерално демократске партије и Лиге социјалдемократа Војводине.

Скупштина Србије почела је нешто после 10 часова ванредну седницу на чијем дневном реду су, између осталог, предлози измена и допуна закона из образовања и закона о оружју и муницији.

„Српска стварност“ / Факти, Агенције, РТС /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here