Mesto za reklamu
  1. 12. 2019.

Активисти опозиционих политичких странака окупљених у Савез за Србију (СзС),окупили су се испред свих  улаза у зграду Радио-телевизије Србије. Гарантујем да нико неће да буде угрожен, све ће бити демократски  – рекао је председник Србије Вучић

Присталице Савеза за Србију од подне су окупљени испред улаза у зграду Радио-телевизије Србије. Како су јуче најавили, блокираће сва три улаза до 20 сати. Најаву окупљања осудило је руководство РТС-а УНС, а подржао их НУНС.

“Овде смо јер РТС у последњих осам година не ради свој посао. Не можете ми рећи да грађане не занима шта се дешава”, рекао је председник Народне странке Вук Јеремић и позвао раднике РТС-а да професионално обављају свој посао.

Председник Србије Александар Вучић изјавио је, поводом блокаде РТС-а од стране присталица Савеза за Србију, да не верује да једна мала група људи може да помисли да насиљем може да изазове нешто озбиљније.

“Немојте да се секирате за блокаду РТС-а. Гарантујем да нико неће бити угрожен, да ћемо у складу са законом да поступамо, нити има било каквих опасности. Сачуваћемо све што је потребно да се сачува”, рекао је Александар Вучић новинарима на заједничкој прес конференцији са француском министарком одбране.

Председавајући СзС, лидер Народне странке Вук Јеремић, дан раније, најавио је да ће блокада трајати осам сати, односно oд 12 до 20 часова. Јеремић је на Конференцији за новинаре рекао да ће “чланови организација које чине СзС, активисти и грађани“ блокирати улазе у РТС због тога што РТС, како је рекао “осам година блокира истину”.

Јеремић је истакао и да је то “блокада упозорења” како би РТС-у поручили да “професионално треба да ради свој посао”.

Јеремић је рекао да се на РТС-у, на пример, не могу видети интервјуи са узбуњивачем из фабрике оружја “Крушик” Александром Обрадовићем, као ни са Маријом Лукић која је због сексуалног узнемиравања тужила председника општине Брус, са новинаром коме је спаљена кућа Миланом Јовановићем…

Јеремић је рекао да ће блокада бити мирна, али да су “спремни на присуство батинаша, грађанки које ће Српска напредна странка послати да брани РТС и на “сваки трик и провокацију која ће бити разматрана у кругу Александра Вучића, Владимира Бебе Поповића, Жељка Митровића и Драгана Вучићевића”.

Јеремић је навео да полиција није дала дозволу за одржавање скупа, као и да се у образложењу наводи да скуп није уредно пријављен, односно није пријављен минимално пет дана пре одржавања. Јеремић је због тога упитао да ли су “спонтани протести” грађана против опозиције били пријављени.

Руководство Радио-телевизије Србије саопштило је да је, како су навели, иницирање ‘талачке кризе’ у РТС-у неприхватљиво и опасно.

“Ко то ради не треба да очекује да ће РТС да му отвори простор за промовисање таквих политичких идеја, насилничког понашања и позивања на кршење закона”, саопштио је РТС.

Данашњу блокаду Јавног сервиса осудило је Удружење новинара Србије, које је након најаве позвало СЗС да одустане од те намере.

“Свако има право да изрази неслагање са уређивачком политиком било ког медија, али није прихватљиво онемогућавање рада новинара и других медијских радника, а нарочито је неприхватљиво изазивање опасности од физичког напада на наше колеге”, саопштио је УНС.

Председник Независног удружења новинара Србије Жељко Бодрожић каже да “у потпуности разуме незадовољство и фрустрацију опозиције”, али истиче да то не може бити оправдање за узнемиравање новинара и спречавање да раде.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here