Mesto za reklamu
  1. 02. 2021.

Догађајем названим „Ноћ кад је Ђоле препливао Дунав“ Новосађани, али и људи из других градова и држава, испраћају панонског морнара на последњу пловидбу, те ће му пожелети мирно море. Новосађани се опростили од Балашевића дирљивим програмом на Кеју жртава рације

Лик Ђорђа Балашевића на зидинама Петроварадинске тврђаве, његове најпознатије песме одзвањају у близини Варадинског моста, стотињак лампиона који су полако одлебдели ка небу, црвене бакље на чамцима и бело цвеће на обали Кеја жртава рације у Новом Саду – тако је око 20.000 суграђана вечерас испратило чувеног кантаутора.

Надреална филмска сцена у Новом Саду измамила је најтананија осећања свих који су дошли да се опросте од Ђорђа Балашевића.

Програм који је уживо преносила Радио-телевизија Војводине почео је у 19 часова на Кеју жртава рације, тако што је на зидине Петроварадинске тврђаве пројектован Балашевићев лик, да би одмах потом била емитована чувена песма “Регрутеска”, а онда и “Живот је море” и “Ћалетова песма”.

Након тога су се зачули тактови “Ноћи када сам препливао Дунав”, песме по којој је вечерашњи испраћај назван, када су на чамцима између петроварадинске обале и Кеја жртава рације запаљене црвене бакље.

Арију на саксофону из једног од чамаца извео је млади члан оркестра Српског народног позоришта Никола Мацура, а у исто време пуштено је стотињак лампиона, који су лебдели поред Балашевићевог лика, пројектованог на зидинама Петроварадинске тврђаве.

Неколико хиљада окупљених тискало се све време на Кеју жртава рације, Варадинском мосту и петроварадинској обали Дунава и хорски певало “Стари лалошки валс”, “Свирајте ми Јесен стиже дуњо моја”, “Опрости ми, Катрин” и остале добро познате мелодије.

Хор опере Српског народног позоришта и солисткиња Верица Пејић отпевали су “Словенску”, што је уједно био један од њихова два наступа уживо током вечерашњег програма.

Програм је завршен хорским извођењем песме “Одлази циркус”, током кога су окупљени Новосађани високо подигли екране мобилних телефона, који су светлели као некада упаљачи у тами хала у Београду, Сарајеву, Загребу, Пули, Љубљани и другим градовима, чији становници се од петка опраштају од “Панонског морнара”.

“Лаку ноћ, представа је завршена…нове пајаце ће маса наћи лако, јер други циркус ће доћи у наш град”, отпевао је и Ђорђе Балашевић са снимка, и пожелео “лаку ноћ и пријатно”.

Током вечери чуле су се само песме, није било говора.

Цео догађај под називом “Ноћ кад је Ђоле препливао Дунав” трајао је од 19 до 21 сат.

​Балашевић, који је у петак, 19. фебруара, умро у 68. години, сахрањен је јуче у родном Новом Саду, а у Новом Саду је проглашен Дан жалости.

„Српска стварност“ / Танјуг  – Фото – Јарослав Пап) /

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here