Mesto za reklamu
  1. 07. 2022.

Maђарски премијер Виктор Орбан каже да је Европској унији потребна нова стратегија због рата у Украјини, која ће бити усмерена на мировне преговоре, а не санкције.

Виктор Орбан, европски политичар чија влада одржава добре односе са Русијом, упозорио је да целој Европи прети рецесија, а да уведене санкције нису уздрмале Москву.

Сматра да је Европској унији потребна нова стратегија због рата у Украјини, која ће бити усмерена на мировне преговоре. “Циљ треба да буде постизање мира, а не добијање рата”, поручио је Орбан из Румуније.

Навео је да је досадашња стратегија Запада почивала на четири стуба: Први је да Украјина може да добије рат помоћу НАТО наоружања, да ће санкције ослабити Русију и дестабилизовати њено вођство, да ће санкције више погодити Русију него Европу и да ће се свет стати уз Европу.

Истакао је да та стратегија није успела и да владе у Европи падају као домине, а цене енергената расту.

“Седимо у аутомобилу коме су пробушене све четири гуме: јасно је да рат овако не може бити добијен”, рекао је Орбан истичући да Украјина никада неће добити рат на овај начин јер руска војска има апсолутну доминацију.

Мађарска је била донекле кочничар у ЕУ када је реч о увођењу санкција, посебно на увоз нафте из Русије. Ова земља је зависна и од руског гаса, па је тако мађарски министар спољних послова и трговине Петер Сијарто у четвртак у Москви тражио од Русије да повећа испоруке овог енергента.

Остатак Европе за то време настоји да смањи зависност од руског гаса, а председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен је рекла да свака држава чланица треба да смањи потрошњу за 15 одсто.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here