13.05.2021.

Председница привремених приштинских институција Вјоса Османи изјавила је данас да је словеначког председника Борута Пахора, који борави у посети Приштини, обавестила да ће Приштина наставити дијалог са Београдом, али да неће разговарати о промени граница и да неће одустати од тужбе против Србије за геноцид.

“Наш статус утврђен је 17. фебруара 2008, такође границе, због тога сам нагласила спремност Косова да буде део дијалога. Косово ће седети за столом и разговарати о важним питањима као што је питање несталих особа”, рекла је Османи на заједничкој конференцији за новинаре са Пахором.

Она је нагласила да Приштина неће одустати од тужбе против Србије за геноцид, преноси Косово онлајн.

“Већ сам раније изјавила, то је заједнички споразум три институције, јер сваки став координишемо са премијером (Аљбином) Куртијем и председником парламента, а тужба за геноцид је оно око чега се у потпуности слажемо. Наш одговор је да је геноцид почињен на Косову. Припрема тужбе мора бити врло озбиљна, са детаљним истраживањем и сарађиваћемо са било којом државом која нам помогне да постигнемо правду”, рекла је Османи.

Османи је рекла да је са Пахором разговарала о убрзању европских интеграција целог региона и тврди да је тзв. Косово испунило критеријуме за либерализацију визног режима.

Она је рекла и да је Пахор, током састанка, оценио да ће либерализација визног режима “ојачати кредибилитет Европске уније на Косову”.

Пахор је рекао да је са Османи разговарао о предстојећем Самиту лидера Западног Балкана Брдо-Бриони, 17. маја, и најавио да ће се тада разговарати и о недавно објављеним “нон пејперу”, чији је садржај, како је навео, потпуно супротан његовом мишљењу.

“Не слажем се са променом граница, мој став о овоме је потпуно супротан. Желим да убедим саговорнике на предстојећем самиту да наставе процес проширења и реформе”, поручио је Пахор.

„Српска стварност“

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here