1. 04. 2021.

Председница привремених приштинских институција Вјоса Османи у интервјуу за ирски “Ајри Тајмс” рекла је да Приштина намерава да тужи Србију за геноцид, као и да је спремна да годинама чека на споразум који ће, како верује, обезбедити да Београд призна независност тзв. Косова.

Османи сматра и да је размена територија немогућа и оцењује да председник Србије Александар Вучић “тек треба да докаже да се одвојио од некадашњег Милошевићевог начина размишљања”.

Османи је рекла да Приштина жели и да лидери Србије плате за, како тврди, злочине почињене током рата 1998. и 1999. године и “систематско угњетавање” косовских Албанаца који су им претходили.

“Дакле, ми ћемо се припремати као земља за случај геноцида против Србије чим будемо спремни на то, правно и у смислу доказа. Сведоци, већина њих су живи, и докази су ту и то је јасно”, рекла је Османи.

Она је додала да би правда за “13.000 људи, страдалих у сукобу, милион расељених или прогнаних и 1.600 оних који се и даље воде као нестали” мора да буде основа за споразум за нормализацију односа са Београдом, додајући да је то услов за обе стране да се на крају придруже Европској унији.

Османи је поручила да је Приштина спремна да, ако је потребно, годинама чека на “квалитетан споразум” који ће обезбедити да Београд призна независност тзв. Косова “без икаквих промена његових тренутних граница”.

Османи је рекла да је приоритет Приштине питање несталих, као и ратне одштете за, како тврди даље у интервјуу, “сва разарања која је Србија проузроковала на Косову, и то не само током рата, већ од 1989. године, када је Милошевић дошао на власт и предводио систем сличан апартхејду” на КиМ.

Османи је рекла да када дође време да делегација из Приштине седне са председником Србије, прво питање које ће поставити биће “где су наши вољени?”

Она је додала да косовски лидери сада анализирају историју разговора са Београдом, којим посредује ЕУ, како би припремили будуће преговоре за, како каже, побољшање живота грађана на КиМ и обезбедили кључне компоненте, што су, према њеном мишљењу, “узајамно признање Косова и Србије и њихових тренутних граница”.

Она је истовремено председника Србије Александра Вучића оптужила да дели, како је рекла, “експазионистички начин размишљања Слободана Милошевића”.

“Мислим да спроводи сличну стратегију на различите начине, очигледно не ратом и уништавањем и насиљем, већ другачијом стратегијом, која и даље има за циљ да заузме више територија и није га заиста брига за судбину људи”, тврди Османи.

Османи је рекла да је њен приоритет да обезбеди вакцине против корона вируса и поручила међународним партнерима да се “не можемо усредсредити, а ни они не би требало, на дијалог, док људи умиру”.

“Вакцине су нам потребне тренутно, не дијалог”, рекла је Османи.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here