Mesto za reklamu
  1. 05. 2019.

Припадници мисија Ујединињених нација имају имунитет од било ког облика хапшења или притварања, упозоравају званичници ове организације дан након што су на Косову ухапшена два њихова припадника.

„У складу са међународним и косовским законима, сво особље УНМИК-а, било локално или међународно, има имунитет за изговорене речи и сва дела извршена у службеном својству,“ каже Санам Долатшахи, представница за штампу УН мисије на Косову (УНМИК) у писаном одговору за ББЦ на српском.

У акцији специјалне јединице косовске полиције ухапшено је 28 људи, међу којима је 20 Срба, седам Албанаца и један Бошњак, саопштено је из косовске полиције.

Међу повређенима и ухапшенима био је и Михаил Красношчеков, руски држављанин, као и српски члан особља УНМИК-а Дејан Димић, саопштило је косовско тужилаштво.

Красношчеков је пуштен на слободу захваљујући имунитету који има као припадник УНМИК-а, док је Димић још у притвору, саопштио је главни тужилац у Косовској Митровици Шћикири Сила.

УНМИК истиче да су двојица њихових припадника у тренутку хапшења били на дужности.

„Припадници УН-а у питању су испуњавали задат да прате и извештавају о ситуацији која је била у току,“ наводи УНМИК.

Из УНМИК-а додају да тек треба да добију „адекватне одговоре од власти у Приштини о разлозима за њихово притварање“.

Прекомерна употреба силе?

Руски држављанин је службеник одсека Јавне администрације, махом смештен у Зубином Потоку, док Србин са Косова ради на месту помоћника у Програму управљања.

„Постоје озбиљне индиције да је полиција применила прекомерну силу против јасно идентификованог особља УН-а“, наводе у УНМИК-у.

Златан Елек, заменик директора болнице у Зубином Потоку, за ББЦ на српском рекао је да је Красношчеков повреде задобио ударцем кундака у лице, као и да им је рекао да су му припадници специјалних снага Косова ударали главу о аутомобил.

„Красношчеков је због прелома више костију лица и лобање примљен на интензивну негу болнице у северном делу Косовске Митровице. Биће ускоро пребачен у Београд на ВМА, све је договорено“, каже Елек.

Из УНМИК-а кажу да је повређен и други запослени, ког је косовски тужилац идентификовао као Дејана Димића.

„У овом тренутку немамо детаљне информације о његовом здравственом стању, јер нам није дозвољен одговарајући приступ тим подацима“.

Чије је Косово, а чији је Крим

Коментаришући наводе косовских медија да су припадници УНМИК-а учествовали у прављење барикада и тако спречавали рад косовске полиције, званичници УНМИК наводе да је „њихово особље извршавало обавезе“.

Нису желели ни да одговоре на питање да ли је могуће укидање имунитета руског држављанина, које је захтевао косовски тужилац.

„Не коментаришемо судске поступке који су у току. Захтеви за укидањем имунитета које прими УНМИК прослеђују се седишту УН-а како би одлуку донео генерални секретар“, објашњавају они.

УНМИК пажљиво прати развој догађаја који се односе на полицијску операцију, додају.

„Наглашавамо да је од највећег значаја да се поштују сви прописани поступци и владавина закона.

„Подржавамо све напоре у борби против ширења криминала и корупције на Косову – у политичком контексту то очигледно остаје веома деликатно“.

Шта је УНМИК

УНМИК има регионалну канцеларију у Митровици са око 50 запослених и општинску канцеларију у Зубином Потоку са четири члана особља.

Активности Мисије УН на Косову укључују рад са међународним и локалним партнерима у циљу подршке владавини права, људских права, економског оснаживања и разних других активности на изградњи капацитета, у оквиру праћења и извештавања, у свим заједницама у служби мира и сигурности на Косову.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here