Mesto za reklamu
  1. 09. 2020.

Део споразума која се односи на верске слободе и заштиту објеката СПЦ који су у Вашингтону недавно потписали председник Србије Александар Вучић и премијер Косова Авдулах Хоти је нешто што већ постоји у косовским законима и одлукама Уставног суда, потврђује за РТВ Ким игуман манастира Високи Дечани отац Сава Јањић.

Тачка 11. економског споразума предвиђа да се “обе стране обавезују да ће штитити и промовисати слободу вероисповести, укључујући обнављање међуверске комуникације, заштиту верских објеката и спровођење судских одлука које се односе на Српску православну цркву, и наставак реституције јеврејске имовине жртава холокауста без наследника”.

По речима игумана манастира Високи Дечани све ово предвиђају закони Косова, али и одлука Уставног суда из 2016. године о повраћају 24 хектара манастирског земљишта.

„Колико сам ја могао да проучим тачку 11. она у оба документа која су потписана и од стране господина Вучића и господина Хотија садржи заправо оно што је већ садржано у законима Косова и представља једну нову обавезу, пре свега мислим на косовске институције. То је отприлике у линији и онога што је и господин Хоти рекао приликом недавне посете Дечанима – „да се мора поштовати закон и да сва решења треба налазити у оквиру закона“. Исто тако, оно што америчка амбасада и остале земље, а коначно и саопштење Квинте, тражи након недавне посете Дечанима, је то да се земља која је пресудом Уставног суда донета 2016. године убележи у катастар и самим тим испуни одлука Уставног суда“.

То су, понавља отац Сава, одредбе које већ садрже косовски закони и правне обавезе институција на Косову.

На питање шта је до сада спречавало косовске институције да спроводе судске одлуке и поштују законе које су саме усвојиле, отац Сава каже да је то “комплексно питање на које одговоре треба дају представници косовских институција и међународни представници”.

„Ми смо увек били отворени за проналажење свих решења која су у оквиру постојећих закона. Овде се конкретно мисли на Закон о специјалним заштићеним зонама који забрањује градњу магистралног, односно међународног транзитног пута кроз заштићену зону манастира из више разлога који су побројани у закону, уз све остале активности које су забрањене. А што се тиче одлуке (Уставног) суда, морам да кажем да четири године се она није испуњавала и да је коначно време да се то уради, јер одлуке Уставног суда су извршне. То је рес јудицата -пресуђена одлука око које нема даљег разговора“, каже дечански игуман у изјави за РТВ Ким.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here