Mesto za reklamu
  1. 10. 2019.

Свечано отварање 35. Београдског џез фестивала заказано је за уторак, 22. октобар у Великој сали Дома омладине Београда. На програму су наступи „Николов-Ивановић андектед“ са Мажик Маликом и Анри Тексје са пројектом „Сенд вомен“.

У првом делу вечери српско-интернационални састав „Николов-Ивановић андектед“, са Мажик Маликом, значајним представником средње џез генерације из Француске као специјалним гостом, извешће посебно припремљен програм за ову прилику.

Потом наступа великан француске сцене, чији рад је отворио врата многим тамошњим савременим ауторима, Анри Тексје са пројектом „Сенд вомен“.

У најави концерта из ДОБ-а, наводи се да је „Николов-Ивановић андектед“ један од најамбициознијих подухвата у целокупној историји џеза са ових простора.

Пројекат удружује таленте Владимира Николова и Срђана Ивановића са деветоро врхунских музичара из неколико европских земаља.

За први албум, Артистри ин броукен ритм, аутори су почетну инспирацију нашли у делима Стена Кентона и Мајлса Дејвиса, изграђујући на тим импулсима модерно оркестрирану музику високог интензитета и дубоке емоције, у бојама и ритмовима разних континената, од Њујорка до Балкана. Насловна нумера са тог албума, добила је награду „Силесиан Јаж“, Фестивала у Катовицама, 2016. године.

Такође, у пролеће ове године заузели су друго место на конкурсу „Мејд ин Нјујорк компетишн“.

У жирију тог међународног конкурса били су Ренди Брекер, Лени Вајт и Мајк Стерн.

На отварању 35. Београдског џез фестивала „Николов-Ивановић андектед“ премијерно ће извести програм са њиховог другог албума Фрејм енд кјуриозити, који ће бити објављен уочи манифестације.

Специјални гост састава на концерту у Београду је француски флаутиста Мажик Малик.

Контрабасиста и композитор Анри Тексје један је од најбитнијих уметника у историји француског џеза, као и главних „архитеката европског пута у џез“.

Његов квинтет из шездесетих година прошлог века сматра се једним од првих фри џез састава у Француској.

Осим отворености према различитим аспектима џез жанра, Тексје показује интересовање и према светској музици, а посебан део у срцу има за Балкан.

„Неколико његових албума названо је по градовима бивше Југославије, а вреди се надати да ће, после наступа на отварању манифестације, том низу додати и Београд“, наводе организатори.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here