Mesto za reklamu

06. 07. 2020.

Према последњим подацима, у Србији је коронавирус регистрован код још 302 особе, а ковид 19 однео је још 5 живота. Отвара се привремена ковид болница у спортској дворани у Арени. Ванредно у 11 општина и градова.

Епидемиолошка ситуација у Србији је и даље тешка и о томе најбоље сведоче подаци са терена.

Грчка је од 6 ујутру затворила границу за држављане Србије.

Разлог је лоша епидемиолошка ситуација у нашој земљи. Одлука важи до 15. јула, када ће се поново разматрати. Уз посебну дозволу, у ту земљу могу да путују они који имају неодложна посла. Српски туристи који су већ у Грчкој, моћи ће да искористе аранжман до краја.

Ванредна ситуација проглашена је у Новом Пазару, Тутину, Kрагујевцу, Врању, Ивањици, Београду, Шапцу, Чачку, Ариљу, Краљеву и Пожеги, због повећаног броја заражених коронавирусом.

У новопазарској општој болници у недељу је било 238 ковид пацијената, 23 више него претходног дана. Надлежни тврде да се ситуација лагано стабилизује.

Ситуација у Сјеници је тешка због коронавируса. Доктор Слободан Милисављевић, координатор Министарства здравља за ковид 19 наводи да су у пондељак имали 45 прегледа, број пацијената је растао, тако да су у суботу имали 199 прегледа.

У Земунској болници капацитети су при крају због великог прилива пацијената.

Министар здравља Златибор Лончар позвао је да се о коронавирусу објављују само проверене информације.

Матурантима који су оболели од ковида 19, биће омогућено у августу да полажу пријемни испит за упис на факултет, изјавио је министар Младен Шарчевић и додао да је предложио да се студентима омогући још један испитни рок у августу, али да ће коначна одлука бити донета на седници Конференције универзитета Србије.

Дачић: Надам се да ће одлука Грчке у наредном разматрању бити преиначена

Одлука Грчке о затварању границе за туристе из Србије могла би да буде преиначена приликом неког периодичног разматрања, рекао је министар спољних послова Србије Ивица Дачић за РТС. Додао је да се нада да ће приликом следећег разматрања бити узете неке друге чињенице, јер је евидентно да Грчка има интерес да долазе страни туристи.

“Одлука је непријатна и лоша”, рекао је Дачић и додао да неке друге земље без проблема имају отворене границе за грађане Србије.

Радојичић за РТС: Арена ће поподне бити спремна да прими пацијенте

Градоначелник Београда Зоран Радојичић рекао је гостујући у Дневнику РТС-а да су у току ноћи људи радили на формирању просторија за пријем пацијената у Београдској Арени.

Према његовим речима, војска је дошла са болесничким постељама које ће бити постављене.

“Верујем да ће у поподневним часовима овај простор бити спреман да прими пацијенте”, нагласио је Радојичић.

Несигурна епидемиолошка ситуација у Пироту

Епидемиолошка ситуација у Пироту је несигурна, јер се у последња три дана регитрује раст броја оболелих.

Према последњим подацима Завода за јавно здравље за викенд је регистрована још 21 особа позитивна на коронавирус. То је 209 на подручју четири општине Пиротског округа од избијања епидемије.

Највише је у Пироту 146, у Белој Паланци 33 и у Бабушници 28.

Новооболелих је више од 50, а само четири је са тежом клиничком сликом. Они су смештени у Нишки клинички центар, а двоје се већ опоравило.

Најмање заражених је у Димитровграду, само двоје од почетка епидемије је заражено.

“Ми смо у јавном сектору увели обавезно ношење маски”, изјавио је др Владица Димитров, председник општине Димитровград.

Стручњаци апелују да се грађани придржавају мера. Процењују да је бар три пута више заражених.

Обавезне заштитне маске у јавном превозу у Београду

У Београду, у коме је на снази због ширења коронавируса, од данас је обавезно ношење заштитне маске у јавном превозу.

Спровођење те одлуке контролисаће Санитарна инспекција Министарства здравља, у чему ће асистирати Комунална милиција. За непоштовање одлуке предвидјена је новчана казна од 5.000 динара.

У спортској дворани у Арени у Београду биће отворена привремена ковид болница која ће имати 500 болничких кревета и све услове за пријем оболелих.

„Српска стварност“ / Агенције /

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here