Mesto za reklamu

26.03. 2019.

„Србија у годинама пред нама може да очекује нови талас инвестиција из Уједињених Арапских Емирата, а српске компаније Емирате могу да упишу на листу тржишта на којима имају значајне шансе за повећање извоза“, изјавио је Марко Чадеж данас у Абу Дабију, сумирајући резултате дводневне посете УАЕ и разговора са представницима тамошњих државних институција, пословних асоцијација и појединачних компанија.

Београд ће у скорије време посетити делегација „Мубадале“ ради разматрања нових инвестиционих пројеката, договорено је током данашњег разговора са Халидом Абдулом ал Кубаисијем, директором Сектора за аеронаутику, обновљиву енергију и ИТ ове компаније, која  код нас  тренутно реализује ветропарк Чибук 1.

„У фокусу њиховог интересовања сада су пољопривреда и прехрамбена индустрија, јер су агробизнис маркирали као стратешки сектор за улагања. Заинтересовани су и за сарадњу са компанијом „Цомтраде“, са којом ће наставити разговоре, каже Чадеж.

Напомиње и да о  значају нових инвестиција  „Мубадале“  у Србији најбоље говоре подаци о снази овог инвестиционог фонда са капиталом  већим од 200 милијарди евра,  100.000 запослених и инвестицијама у више од 50 земаља широм света.

На састанку са Мубараком Рашидом Хамисом ал Мансуријем, гувернером Централне банке и директором Инвестиционог фонда Емирата, председник ПКС је представио пословне прилике и могућности за улагања у српску привреду, са посебним фокусом на потенцијале за сарадњу  са брзорастућим ИТ сектором Србије. Хамис ал Мансур је потврдио интересовање Фонда за улагања у Србију и заједничке пројекте  са нашим компанија.

Чадеж је разговарао и са Мохамедом Хелал ал Мухаиријем, генералним директором Привредне коморе Абу Дабија, по чијој оцени  све више инвестиција из УАЕ у српску привреду, као што су улагања Ал Дахре и Ал Равафеда, сведоче о  стабилности и великом потенцијалу економије Србије.

Председник ПКС упутио је  позив  колегама из Коморе Абу Дабија  да  са привредним делегацијама посете Србију, како би се на лицу места, упознали са новим пословним приликама и са српским привредницима разговарали  о  конкретним пословним аранжмана.

Унапређењу економских веза две земље и  компанија појединачно, заједничка је оцена саговорника, значајно доприноси и учешће српских компанија на сајмовима у УАЕ.

„Представљањем на сајамским манифестацијама у УАЕ, фирмама из Србије, отварају се велике могућности за  успостављање контаката са потенцијалним партнерима и извоз, не само у Емирате, већ и на тржишта Блиског истока и Средњег истока“, указује Чадеж.

То се, каже, потврдило и током последњег сајма „Гулфоод”, у фебруару ове године, на коме је, у организацији Привредне коморе и Развојне агенције Србије,  учествовало  око 20 наших прехрамбених компанија, а које су имале око 800 билатералних разговора са потенцијалним партнерима из УАЕ, али и из  Јемена, Омана, Етиопије, Кеније, Либана, Саудијске Арабије. Велико интересовање за српске производе показали су и купци из Индије, Пакистана,  Бахреина, Израела, Аустралије, Тајланда и Турске. Очекивана вредност извозних послова, само на основу првих договора постигнутих на сајму, премашује три милиона евра.

Српска привреда  ће се следеће године  представити  на великом националном штанду у оквиру  светске  изложбе ЕXПО Дубаи 2020, а  учешће у програму „Земља у фокусу“, који реализује Привредна комора Дубаија добила би прилику да, већ ове године, организацијом низа догађаја и сусрета, презентује своју економију и појединачне компаније потенцијалним партнерима и инвеститорима из УАЕ.

„Српска стварност“ / ПКС /

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here