23.04.2020.

Нова болница у Војномедицинском центру „Карабурма“, намењена лечењу оболелих од ковида 19, отворена је данас. Болница на Карабурми отворена је у оквиру настојања Србије да буде спремна за могући повратак вируса корона на јесен, рекао је председник Александар Вучић.

Вредност инвестиције коју су фирма „Термомонт“ и партнери уложили у реновирање 1.000 квадратних метара старог објекта, његову надоградњу до 1.300 метара квадратних износи више од 37 милиона динара.

Изградња болнице почела је пре мање од месец данас.

Током ове недеље, у нову болницу ВМЦ „Карабурма“ почеће пријем првих пацијената.

Нови објекат са председником обишли су и министар одбране Александар Вулин, као и представници војног здравства.

Вучић је рекао да је Србија, од почетка епидемије, показала да је у стању да изгради и привремене и нове болнице, да отвара најбоље лабораторије и да покрене сопствену производњу потребних ствари.

„Све смо спремнији. Надам се да нам овај објекат неће бити потребан у овом тренутку, али плашим се да ће нам бити неопходан на јесен и на зиму. Али, задовољан сам чињеницом да смо много тога успели сами“, рекао је Вучић.

Председник је указао да ћемо већ од понедељка имати капацитет за производњу 200.000 хируршких маски, те додао да је потребно да набавимо сировине како би се кренуло у производњу рукавица у земљи.

„Најбоље лабораторије отварамо, што ће бити потребно за будућност, у стању смо да изградимо и привремене и трајне болнице. Морамо да пожуримо са градњом КЦС, КЦВ, КЦ у Крагујевцу, да се осигурамо за будућност“, рекао је Вучић.

Нова болница на Карабурми, где ће бити смештени средњи и тежи случајеви оболелих од ковида 19, капацитета је 60 места.

Додао је да је болница привремени објекат за најмање 30 година, а све је, каже, перфектно урађено.

Власник и директор фирме „Термомонт“ која је донирала болницу Дејан Бурчул, рекао је да је на изградњи новог дела болнице ВМЦ Карабурма било ангажовано око 200 људи дневно, додајући да је то био веома тежак, али изводљив пројекат.

„Били смо посвећени, ангажовани и знали смо шта је нам циљ, а то је да обезбедимо болничке капацитете за лакше превазилажење болести“, рекао је Бурчул.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here