Mesto za reklamu
  1. 03. 2019.

Обновљена тврђава Голубачки град данас је свечано отворена у присуству председника Србије Александра Вучића, председнице Владе Србије Ане Брнабић, европског комесара за суседску политику и преговоре о проширењу Јоханеса Хана и великог броја грађана. Голубачка тврђава, средњовековно утврђење из XIV века подигнуто на самом улазу у Ђердапску клисуру, обновљена је уз финансијску подршку Европске уније.

Када гледам у обновљену Голубачку тврђаву и њене фантастичне куле, прелепи средњовековни споменик, видим не само историју, већ снагу у овој земљи и нашем народу који гарантују будућност, поручио је председник Александар Вучић на отварању тврђаве.

“Видим колико можемо, посебно са нашим европским пријатељима и колико је понекад потребно само да пробамо да се покренемо, да покушамо све што нисмо смели годинама, па да се пред нама покаже Србија каква јесте – једна од најлепших земаља на свету, земља историје, али пре свега земља будућности”, рекао је Вучић.

Будућности, каже, коју смо у стању сами да изградимо, баш као и они који су то радили вековима пре нас, рачунајући да нећемо заборавити и да ћемо умети да наставимо.

“Данас смо показали да су били у праву и да јесмо достојни наследници свих разних нација које су несебичнио стварале историју на овом подручју, само да бисмо ми могли да створимо будућност”, подвукао је председник Србије.

Он је захвалио свима који су омогућили да Голубачки град поново оживи, укључујући Европску унију и Аустрију, али и, обраћајући се премијерки, указао да пред њеном владом остаје много задатака, пре свега да уложи много новца у исток Србије.

Вучић је указао да из свих делова Србије одлазе људи, што представља велики проблем, додајући да није утеха што земље из окружења имају и још израженији проблем.

“Морамо да се трудимо да се део тих људи врати, а да онима који су овде омогућимо другачију и сигурнију будућност. Зато је важно да уложимо више новца на исток Србије, да људи знају да је ово место где могу да граде будућност за себе и своју децу”, рекао је Вучић. Како је додао, Голубац је доказ лепоте у коју треба да се улаже.

“Да наставимо да откривамо лепоте овод дела земље, а то су и Кладово, Неготин, Бор, Зајечар, Феликс Ромулијана… Све то је једно од највећих природних богатстава Србије. Потенцијала је много, а ниједан изговор да то не искористимо”, рекао је Вучић.

Хан: И културно наслеђе и нова радна места

Комесар ЕУ за проширење и суседску политику Јоханес Хан рекао је да је ова тврђава изузетна комбинација управо оног највреднијег што Европа поседује – културног наслеђа, и прилика за развој и отварање нових радних места.

Јоханес Хан

“‘Уједињени у различитости’ један је од европских слогана. Ми, Европљани, свету нудимо наше културно наслеђе, они не долазе због плажа, већ зато што нудимо нешто јединствено, специјално и то је комбинација природе, атрактивности, веома пријатељски настројених људи”, рекао је Хан. Он је подсетио да је у претходном мандату био задужен за Дунавску стратегију, и рекао да обновљена Голубачка тврђава представља конкретан резултат те сарадње.

“Морао сам много напора да уложим да убедим људе у мом директорату да је туризам пословни сектор и то трећи по значају у Европи и да морамо људима да понудимо нешто јединствено, а то је управо културно наслеђе”, каже Хан.

Указао је да Голубачка тврђава сада поседује и економску моћ и да представља, с једне стране, очување културног наслеђа, а с друге, стварање прилика за нова радна места и то у области која је погођен одливом радне снаге. Треба учинити више да се људи врате, додао је он и навао да је Голубачка тврђава својеврсни камен-међаш, да су уложене импресивне цифре, али да ће ствари тек бити импресивне. У том контексту навео је и пројекат изградње марине код Голубачке тврђаве.

“Чинимо доста у намери да помогнемо Србији да се што пре приближи ЕУ, у области владавине права, слободе медија итд. Али данас славимо. Добро смо инвестирали у очување културног наслеђа. Али ту су прилике за будућност, за нова радна места. И даље ћемо инвестирати у културно наслеђе. То је наше заједничко наслеђе, Европа у свом најбољем светлу, без граница”, поручио је и додао да је много тога постигнуто кроз векове, а у овом региону последњих година пре свега мир и стабилност, па је тако област која је била синоним за рат сада симбол мира и стабилности.

Присутне су на свечаном отварању поздравили директорка Друштва за развој туризма тврђава Голубачки град Искра Максимовић, шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици и амбасадор Аустрије у Србији Николаус Лутероти.

Вучић и Хан су, током обиласка комплекса Голубачке тврђаве, посетили Палату и изложбу о витезовима постављену у Кули  8.

Голубачка тврђава обновљена је уз помоћ Европске уније, која је из својих фондова издвојила више од 8,5 милиона евра. Држава Србија је уложила око 400.000 евра у опремање Визиторског центра и развој инфраструктуре у подножју тврђаве.

 „Српска стварност“ / србија.гов.рс, председник.рс /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here