Mesto za reklamu
  1. 10. 2020.

После излагања експозеа мандатарке Ане Брнабић отворен је расправа о предлогу нове владе. Већ на почетку расправе излагање народног посланика Уједињене долине – СДА Санџака Шаипа Камбериа изазвало је шок међу посланицима већине. Интервенисао је и председник Парламента Дачић и упозорио Камберија да води рачуна о речнику

Председник Скупштине Србије Ивица Дачић отворио је расправу о предлогу нове владе. Обавестио је посланике да је циљ да се око 20 сати одржи полагање заклетве чланова нове владе.

Гости неће бити позвани на полагање заклетве због епидемиолошке ситуације. Пауза у раду предвиђена је између 14 и 15 часова.

Први се за расправу о Влади Србије јавио посланик Уједињене долине – СДА Санџака Шаип Камбери који је оштро критиковао власт у Србији.

Србија је проблематична сама за себе, констатовао је он, указујући да је тешко било помислити да ће једина опозиција у парламенту бити шест посланика националних мањина.

Ја не представљам ни жуте, ни црне, ни плаве, већ дискриминсане Албанце. Ко би могао да помисли да ће једина опозиција у Скупштини Србије бити Албанци и Бошњаци.  Баш је тужно за демократију, овакав парламент није могао произвести ни Слободан Милошевић. Александар Вучић и Дачић су се показали ефикаснији од својих политичких очева, истакао је Камбери, уз оцену да је стање у Србији као у Белорусији, само што у Минску  има протеста на улицама.

Камбери је мандатарку Ану Брнабић позвао да посети места масовних гробница убијених Албанаца у централној Србији, Батајницу и друге и тиме покаже „колективну солидарност“ са жртвама и осуди ратне злочине – рекао је између осталог Камбери и поручио да због свега тога посланичка група коју представља неће гласати за избор нове Владе.

Председник Скупштине Србије Ивица Дачић је, на кратко прекинуо Камберија, и оценио да је то чинио непримереним речима и позвао га је да води рачуна о свом речнику, односно да употребљава изразе који приличе републичком парламенту. Дачић је одбацио тврдње Камберија, тврдећи да су оне без основа и стварају лажну слику и предрасуде да су мањине у Србији угрожене. Као пример навео је чињеницу да у Бујановицу, где Камберијева странка има власт, живи 50 одсто Срба, а ниједног нема у органима власти.

Посланик СНС-а Миленко Јованов је рекао да би излагање Камберија било боље и интересантније да је добио позив да уђе у владу и позвао је Дачића да реагује сваки пут када неко покуша да представи Србију каква није.

Мандатарка за састав Владе Ана Брнабић поручила је шефу посланичке групе албанске и бошњачке националне мањине Камберију да је његов проблем што не жели дијалог, него се „деценијама и деценијама бави флоскулама и политиканством, а не оним што је добро за грађане“.Боље би за Албанце са југа Србије било да овде наставимо да причамо о квалитету живота, а не о политичким флоскулама. Да причамо о времену у којем живимо, о 2020. години, а не о деведесетим. О квалитету живота грађана, а не о ратовима, злочинима и прошлости деведесетих, истакла је Брнабић.

Мандатарка Брнабић  је негирала тврдње Камберија да су мањине у Србији дискриминисане, наглашавајући да ни он нема право да у парламенту било кога дискриминише.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here